Suriye Türkleri Derneği'nden yapılan açıklamaya göre, Rus savaş uçakları, Lazkiye'nin kuzey doğusundaki Cebel Ekrad bölgesine sabah saatlerinden itibaren saldırı başlattı.

Çip Ahmar mevkisi ve çevresinin hedef alındığı saldırılara, rejime bağlı güçler de karadan füzelerle destek verdi. Bölgedeki muhaliflerin, saldırılara karşılık verdiği, zaman zaman şiddetli çatışmaların yaşandığı kaydedildi.

Bu arada, rejimin, Bayırbucak Türkmen bölgesindeki bazı cephe hatlarına karadan attığı füzelerle saldırdığı, Türkmen birliklerin saldırılara karşılık verdiği belirtildi.

Öte yandan Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi (LCC) de Hama'nın kuzey kesimlerinde yer alan Muğayir beldesi çevresinde Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı birliklerle Esed güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandığını kaydetti.

ÖSO birliklerinin belde yakınlarında rejime ait personel taşıyan bir paletli askeri aracı imha ettiği, rejim güçlerinin ise muhaliflerin kontrolündeki Kafr Nebude beldesine roket ve toplarla saldırdığı ifade edildi.

LCC, Suriye ordusuna ait helikopterin Lazkiye'ye açılan kapı konumundaki Gab ovasında Latamne, Kafr Zeyta, Zeket ve Latmin beldelerine ''varil bombası'' attığını aktardı.

GAB OVASI'NIN STRATEJİK ÖNEMİ

Gab Ovası, İdlib vilayetinin güneybatısındaki Cisr eş-Şuğur ilçesinin güneyinden başlayarak Lazkiye Dağları'nın etekleri boyunca güneye uzanıyor.

Ova, ülkenin kuzeybatısındaki İdlib, Lazkiye ve Hama vilayetlerini birbirine bağladığı için bölgeyi elinde tutan taraf, üç vilayete de erişme avantajı elde ediyor.

İdlib'de üstünlük kuran muhalif Fetih Ordusu, Gab Ovası'nın kuzey kesiminde sağladığı kontrolün ardından, Beşşar Esed'in memleketi Lazkiye sahil hattına ilerleme şansını yakalamıştı. Bu durum, rejim ve destekçisi ülkelerde paniğe yol açmıştı.

Gab Ovası'nın orta ve güney kesimi ise rejimin kontrolünde. Ovanın bu noktaları Hama'nın kuzey kırsalına bağlanıyor. Ülkenin batısına sıkışan rejim böylelikle kuzeybatı kıyılarındaki Lazkiye'den önce Hama ardından Humus üzerinden başkent Şam'la karasal bütünlüğünü sağlıyor.

Düzlük alan olması nedeniyle düzenli orduya karadan ve havadan operasyon avantajı sağlayan Gab Ovası, yüksek dağlarla çevrili. İçinden geçen Asi nehrinden ötürü de toprakları oldukça verimli.