Ukrayna'nın AGİT Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ihor Prokopchuk, Rusya Federasyonunun, işgali altındaki Kırım'da "sistematik ve ciddi insan hakları ihlalleri" gerçekleştirdiğini söyledi.

Prokopchuk, merkezi Viyana'da bulunan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından düzenlenen “Kırım’da insan hakları ihlallerine son” konulu panelde yaptığı konuşmada, Rusya'nın Kırım'daki yasadışı işgalinin devam ettiğini ve Kırım'daki insan hakları ihlallerinin ciddi endişe kaynağı olduğunu söyledi.

Panelde insan hakları örgütlerinin Kırım'daki izlenim ve raporlarının sunulduğunu kaydeden Prokopchuk, "Raporlarda gördüğümüz resim, Rusya Federasyonunun işgali altındaki Kırım'da gerçekten sistematik ve ciddi insan hakları ihlalleri olduğudur. Bu ihlallere en fazla Kırım Tatarları ve Ukrayna toplumu hedef oluyor. Kırım Tatarları ve Ukrayna toplumunun baskı ve hedef tahtası olmaları durumu devam ediyor" dedi.

Rusya'nın ihlallerinin durdurulması için sivil toplum örgütleriyle ve uluslararası toplumla dayanışma içerisinde olunması gerektiğini kaydeden Prokopchuk, "Bu birlik ve dayanışma bize yardımcı olacak ve Rusya'nın devam ettiği ihlallerini durduracak ve onu uluslararası hukuka uygun hareket etmeye zorlayacaktır" diye konuştu.

"BÜYÜK BASKI ALTINDA YAŞIYORLAR"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türkiye-Avrasya İş Konseyleri Bölge Koordinatörü Çağla Mazlum, Kırım'ı ziyaret ettiklerini ve bir rapor hazırladıklarını belirterek, Kırım Tatarlarının maruz kaldığı zor şartları yerinde tespit etme ve görme imkanı yakaladığını aktardı.

Mazlum, Kırım'daki siyasetçiler ve ekonomik çevreleriyle görüştüklerini kaydetti.

Kırım'da insanlara ekonomik durumlarını sorduğunda aldıkları cevaplardan dolayı şaşırdığını vurgulayan Mazlum, "Ekonomik problemlerden daha çok milli kimlik ve kültürlerini koruma yönünde endişeleri var. Kırım Meclisi üyeleri sürekli soruşturmaya çağrılıyorlar, sürekli büyük baskı altında yaşıyorlar. Gerçekten zor durumdalar ama gayet moralli ve mücadeleye devam edecek gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

“RUSYA, SİYASAL BASKIYI DURDURMALI"

Kırım İnsan Hakları Grubu Başkanı Olga Skrypnk ise Kırım'da siyasal baskının kitlesel sisteme dönüştüğünü anlattı. Baskının yargı, polis ve kamu yöneticileri tarafından gerçekleştirildiğini aktaran Skrypnk, Ukraynalı aktivist ve Kırım Tatarlarının bu baskılara en fazla maruz kalanlar arasında olduğunu ifade etti.

Kırım'daki insanların Ukrayna vatandaşı olduğunu ancak baskıyla Rus vatandaşı olmaya zorlandığını kaydeden Skrypnk, bunun Cenevre Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu ifade etti.

Rusya'nın, Kırım Meclisinde anti terörizm yasası çıkarmak istediğini ve söz konusu yasayla bütün muhalifleri susturmayı hedeflediğini aktaran Skrypnk, "Kırım'da çok fazla sayıda insan Rus ordusuna katılmak istemiyor. Fakat Rusya insanlara özellikle Kırımlı yerlilere baskı yapıyor. Rusya, siyasal baskıyı durdurmalı, ordu yasasını durdurmalı, Kırımlı yerlilere ve Rus pasaportu almak istemeyenlere karşı baskıları durdurmalıdır" dedi.