Fransa genelinde bir haftadır devam eden şiddetli yağışlardan en fazla etkilen bölgeler arasında yer alan başkent Paris'te, Seine Nehri’nin taşma tehlikesi ortadan kalktı.

Su taşkını için nehirdeki su seviyesinin 6,50 metreye ulaşmasının eşik olarak görüldüğü kentte Paris Belediyesi, sabaha karşı nehirdeki su seviyesinin son bir haftadır ilk defa 5,77 metreye düştüğünü açıkladı.

Nehirde su seviyesinin önceki gün 6,20 metreye çıkmasından endişe ediliyordu ancak yağışların durması sayesinde su seviyesinin kademeli olarak düşmeye başladığı belirtildi. Nehirdeki su seviyesinin normal düzeye gelmesinin ise bir hafta sürmesi bekleniyor.

Belediye ve Çevre Bakanlığı, taşma olasılığına karşı dün başkentin batısında olası tahliye için gerekli ön hazırlıkları yapmıştı.

ULAŞIM HALA SORUNLU

Seine Nehri'nin taşması tehlikesi ortadan kalkmasına rağmen kent içi ulaşımda sıkıntılar sürüyor.

Nehir boyunca yolların kapatılması sonucu son dört gündür Paris’te trafik de felce uğramış durumda. Nehir kenarında hizmet veren RERC banliyö tren hattı ve nehir kenarındaki Saint-Michel ve Cluny Sorbonne metro istasyonları da taşkın tehlikesine karşı kapatılmıştı. Nehirde gezi ve özel teknelerin dolaşımına da yasak getirildi.

Nehir kenarındaki ünlü Louvre Müzesi ile dünyanın en iyi resim müzesi olarak bilinen Orsay Müzesi, tedbir amaçlı bugün de kapalı kalacak.

Fransa Başbakanı Manuel Valls, dün sabah yaptığı açıklamada, şiddetli yağışların neden olduğu sel nedeniyle şu ana kadar ülke genelinde 4 kişinin yaşamını yitirdiğini, 24 kişinin yaralandığını bildirmişti.

Fransa'da 1910'da Seine Nehri taşmış ve su seviyesi yer yer 8 metreye kadar çıkmıştı. Ülke tarihinin en önemli taşkını olarak bilinen afette, Paris'te 20 bin ev su altında kalmış, banliyölerde ise 30 bin ev selden etkilenmişti. Milletvekilleri, Seine Nehri kıyısında bulunan Ulusal Meclis'e kayıkla gitmek zorunda kalmıştı. Kentte hayat ancak 45 gün sonra normale dönmüştü.