Incest Trauma Centar tarafından yapılan "Sırbistan'da Çocuklara Yönelik Cinsel İstismar Araştırması"nın sonuçları, düzenlenen basın toplantısında kamuoyuyla paylaşıldı.

Yaşları 10 ila 18 arasında 2 bin 53 çocuk üzerinde yapılan araştırmaya göre, cinsel istismarların yüzde 32'si evde, yüzde 22'si ise sosyal paylaşım sitelerinde meydana geliyor.

Cinsel istismara maruz kalan her beş çocuktan dördünün kız olduğuna işaret edilirken, ilköğretim çağındaki çocukların maruz kaldıkları cinsel istismarı ilk olarak ailelerine, lise çağındaki çocukların ise en yakın arkadaşlarına anlattıkları belirtildi. Araştırmaya göre, çocukların sadece yüzde 7'si maruz kaldıkları cinsel istismarı ilgili devlet kurumlarına bildiriyor.

Araştırmada, çocukların en fazla maruz kaldıkları cinsel istismar şekillerinin, "soyunmak, cinsel organlarını göstermek, yetişkinlerin bedenlerine dokunmak, çıplak fotoğraflarının çekilmesi, çocukları birbiriyle cinsel ilişkiye zorlamak ve cinsel ilişki sırasında çocuklara şiddet uygulamak" olduğu ifade edildi.

"AMAÇ KAMUOYUNDAKİ BİLİNCİ ARTTIRMAK"

Düzenlenen basın toplantısında konuşan Avrupa Konseyi Sırbistan Misyon Şefi Tim Cartwright, araştırmanın amacının kamuoyundaki bilinci arttırmak, bu şekilde ilgili kanunlarda ve eğitim sisteminde değişiklik yapmak olduğunu söyledi.

Cartwright, araştırmanın sonuçlarını kamuoyuyla paylaşarak "sessizliği bozduklarını" vurgulayarak, "Bu gerçekten sessizliği bozmak ve halk arasında hala tabu olan bir konuda sesimizi yükseltmek" dedi.

AB Sırbistan Delegasyonu'ndan Oscar Benedikt de devletin, çocukları korumak ve failleri cezalandırmak zorunda olduğunu belirtti.

Sırbistan Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Zorana Lujanin ise şiddetin her türlüsünün, özellikle de çocuklara karşı yapılan cinsel istismarın kesinlikle kabul edilemez olduğunu söyledi.

Lujanin, söz konusu araştırmanın sonuçlarının bu konuyla ilgili kanunlarda yapılacak değişikliklerde kullanılacağını belirterek, "Bu araştırmanın sonuçlarının sadece istatistik olarak kalmaması, bu konuda somut adımların da atılması bizim sorumluluğumuzda" ifadelerini kullandı.