Federal Basın Merkezi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Seibert, geçen hafta Galler'de düzenlenen NATO Zirvesi'nde, Irak'ın kuzeyindeki gelişmelerin ele alındığını ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüyle mücadele edenleri destekleme konusunun görüşüldüğünü söyledi.

Zirvede, ülkelerin ne şekilde yardımda bulunabileceği konusunun da ele alındığını belirten Seibert, zirveye katılanların, IŞİD teröristlerinin halktan destek bulmasının engellemesi için Bağdat'ın siyasi bir süreç başlatması gerektiği kanaatinde olduğunu ifade etti.

Seibert, "Biz, şimdi IŞİD'e karşı askeri girişimde bulunulmasını gerekli gördük ancak bölgede uzun vadeli barış sağlanması için siyasi çözüme ihtiyaç var" ifadesini kullandı.

Ukrayna'daki gelişmeler ve Rusya'ya yönelik yaptırımlarla ilgili soruyu da yanıtlayan Seibert, şimdiye kadar ek yaptırımlarla ilgili alınan kararların gerçekleştirildiği bir süreçte bulunduklarını kaydetti.

Seibert, henüz ek yaptırımların uygulanmadığını, değerlendirme sürecinden geçtiğini belirterek, bu sürecin ardından Rusya'ya karşı hangi tür yaptırımların yürürlüğe gireceğinin belli olacağını bildirdi.

MERKEL, POROŞENKO İLE GÖRÜŞTÜ

Steffen Seibert, "Ukrayna'da hepimiz barışın olmasını istiyoruz ancak bu o kadar basit değil. Hatırlatmak istiyorum ki sadece ateşkes maddesi söz konusu değil. Kararlaştırılmış ve uygulanması gereken çok fazla madde içeren bir liste var. Burada sadece ateşkes yok, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği'nin (AGİT) süreci izlemesi, esir değişimi, sınırın izlenmesi ve taraflar arasında diyalog başlatılması da yer alıyor" ifadelerini kullandı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun dün akşam telefonda görüştüğünü bildiren Seibert, ikisinin de ateşkes sürecinin izlenmesi gerektiği kanatinde olduklarını belirtti.

Seibert, Rusya'ya karşı uygulanacak yaptırımların ilerde askıya alınmasının mümkün olduğunu sözlerine ekledi.