Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri Mladen İvaniç, Bakir İzzetbegoviç ve Dragan Çoviç, Slovenya'daki temasları kapsamında, Cumhurbaşkanı Borut Pahor ile bir araya geldi.

Pahor, göreve başladıktan sonra birlikte ilk resmi yurtdışı ziyaretini gerçekleştiren Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyelerini askeri törenle karşıladı.

Başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İvaniç ile Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor ortak basın toplantısı düzenledi.

Pahor, burada yaptığı açıklamada, Bosna Hersek'in en kısa zamanda mali ve kurumsal reformları yerine getirerek, önce AB, ardından da karar alınması halinde NATO üyeliği için olgunlaşmasını arzuladığını söyledi.

Slovenya ile Bosna Hersek arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 1 milyar avro olduğuna işaret eden Pahor, bundan sadece birkaç yıl önce Slovenlerin Bosna Hersek'teki en büyük yatırımcılar olduklarını, bugünse dördüncü sırada yer aldıklarını belirtti.

Pahor, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyelerinin ülkedeki üç kurucu unsur olan Boşnak, Hırvat ve Sırp halkları arasında barışın sağlanması açısında önemli olduğunu ifade ederek, 8 binin üzerinde Boşnak'ın hayatını kaybettiği Srebrenitsa soykırımının 20. yılı anma törenlerine katılmak üzere 11 Temmuz'da Bosna Hersek'e geleceğini açıkladı.

"AB, BOSNA HERSEK İÇİN EN İYİ ÇÖZÜM"

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İvaniç de iki ülke arasındaki iyi ilişkilere işaret ederek, Slovenya'nın geçen yıl büyük bir sel felaketinin etkilediği Bosna Hersek'e yardım amacıyla helikopter ve asker gönderdiğini hatırlattı.

AB'nin genişleme sürecini değerlendirmek, bölge ülkelerinin aralarındaki sorunlarının çözümüne ilişkin fikir alışverişinde bulunmak ve tüm bölge ülkelerinin çıkarına olacak ekonomik ve altyapısal öncelikleri belirlemek için Slovenya'nın girişimleri ile başlatılan Brdo Süreci'nin önemine dikkati çeken İvaniç, bu organizasyon sayesinde, unutulan Bosna Hersek'in yeniden hatırlandığını vurguladı.

İvaniç, gelecek dönemde özellikle AB fonlarının kullanımı konusunda Slovenya ile birlikte çalışacaklarını belirterek, "Kişisel olarak benim görüşüm, AB üyeliğinin Bosna Hersek için en iyi çözüm olduğudur" dedi.

İvaniç son olarak, AB'nin bölgeye yeterli ilgiyi göstermemesi durumunda, Batı Balkanlar'ın Rus jeopolitiğinin hedefi haline gelebileceğini sözlerine ekledi.

"SLOVENYA İLE TÜRKİYE STRATEJİK ORTAK"

Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor, önümüzdeki hafta Slovenya'yı ziyaret etmesi planlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretine de değinerek, Türkiye'nin Slovenya ile stratejik ortak olduğunu ve Slovenya'nın Almanya ve Fransa ile de benzer ilişkilere sahip olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte iş adamlarından oluşan kalabalık bir heyetinin de Slovenya'ya geleceğini ifade eden Pahor, Türkiye'nin Brdo Süreci'ne daha etkili bir şekilde katılmak istediğini sözlerine ekledi.