1991-1995 yılları arasında Bosna Hersek ve Hırvatistan'da sivillere yönelik katliamlar yapmakla suçlanan iki Sırp yetkili hakkında 29 Mayıs 2013'te verilen "delil yetersizliğinden beraat" kararını bozan mahkeme, Stanisic ve Simatovic'in yeniden yargılanmasına hükmetti.

ICTY Savcılığı, 28 Haziran 2013'te mahkemenin beraat kararına itiraz ederek, Temyiz Konseyi'nin Stanisic ve Simatovic'in iddianamedeki tüm suçlamalardan sorumlu tutulmasını talep etmişti.

Beraat kararının ardından Sırbistan'da ikamet etmeye devam eden Stanisic ve Simatovic, kasım ayında Scheveningen Cezaevi'ne geri dönmüştü.

Davayı Srebrenitsalı anneler ve bazı kurban yakınları da takip etti.

YARGILAMA 2009'DA BAŞLAMIŞTI

Stanisic ve Simatovic ilk kez 2003'de Sırp polisinin düzenlediği "Kılıç" kod adlı operasyon kapsamında yakalanarak, aynı yıl Lahey'e nakledilmişti. Çıktıkları ilk duruşmada suçsuz olduklarını savunan ikilinin davaları 2009'da başlamış, dava boyunca toplam 95 tanık dinlenmişti.

Savcılık, hazırladığı iddianamede iki sanık hakkında müebbet hapis cezası talebinde bulunmuş, Stanisic ve Simatovic'i insanlığa karşı suç işlemek, savaş kurallarına uymamak, Hırvatistan ve Bosna Hersek'te katliamlar yapmak ve insanları zorla sürgüne göndermekle suçlamıştı.

Sağlık sorunlarından dolayı bir kaç kez ertelenmek zorunda kalan davada, mahkeme Bosna'daki savaş süresince binlerce kişinin hayatına mal olan katliama iştirak etmekle suçlanan iki sanık hakkında, 2013 yılında delil yetersizliğinden beraat kararı vermişti.

Savcıların 1991-1995 yılları arasında yaşanan savaşta etnik temizlik, cinayet ve insanları zorla yer değiştirmekle suçladığı iki sanığın,  "Arkan'ın Kaplanları" ve "Akrepler" adlarıyla anılan, yerleşim birimlerine baskın düzenleyerek Sırp olmayanları öldüren milis grupların kurucuları oldukları ileri sürülmüştü.