AA muhabirinin İdlib'deki yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Fetih ordusuna bağlı birlikler, İdlib kırsalında Esed güçlerinin kontrolündeki Ebu Duhur askeri havaalanının büyük bölümünün denetimini ele geçirdi.

Söz konusu havaalanında rejim güçleri ile muhalif birlikler arasında şiddetli çatışmaların çıktığını ifade eden kaynaklar, muhaliflerin havaalanındaki kule ile diğer binalar arasındaki iletişim bağlantısını kestiğini ve birçok binada rejim askerini ablukaya aldığını dile getirdi.

Muhalif birliklerin havaalanında çok sayıda mühimmat ele geçirdiğini vurgulayan kaynaklar, aralarında üst düzey subayların da yer aldığı çok sayıda rejim askerinin söz konusu havaalanında muhalif birlikler tarafından esir alındığını da aktardı.
Muhabir: Halit Süleyman

BAN: MÜMKÜN OLAN HER ŞEYİ YAPMALIYIZ

Diğer yandan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye'nin, uluslararası bölünmüşlüğün bir utanç sembolü olduğunu belirterek, BM Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) ve devletleri, "Koruma Sorumluluğu" (Responsibility to Prevent-R2P) konusunda acil olarak eyleme çağırdı.

BM Genel Sekreteri Ban, 2005 yılında kabul edilen "Koruma Sorumluluğu"nun (R2P) 10. yılı dolayısıyla Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, Suriye krizi konusunda BMGK'ya ve üye devletlere R2P sorumluluklarını hatırlattı. 193 ülkenin BM Daimi Temsilcilerinin katıldığı Genel Kurul'daki hitabında Suriye'de bütün tarafların, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar kapsamında değerlendirilebilecek büyük insan hakları ve uluslararası hukuk ihlalleri yaptıklarını kaydeden Ban, çatışmanın, Suriye için devasa bir trajedi ve uluslararası bölünmelerin utanç verici bir sembolü olduğunu söyledi.

Ban, BM'ye üye ülke temsilcisi büyükelçilere, "tarihin yargısı sert olacaktır" diyerek, Suriye halkının acılarına son vermede yetersiz kalınmasını "esefle" karşıladığını kaydetti.

Bu başarısızlığın somut ifadesinin Avrupa'daki sığınmacı krizi olduğunu anlatan Ban, "Cenevre Sözleşmesi'ne dayalı bir siyasi çözüm bulmak için mümkün olan her şeyi yapmalıyız. Güvenlik Konseyi'ni ve devletleri R2P konusunda acil olarak eyleme davet ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Ban konuşmasında ayrıca, her şey başarısız olduğunda BMGK'nın hayat kurtaracak tek organ olduğunu dile getirdi.

10 yıl önceki Dünya Zirvesi'nde son şekli verilerek, devlet ve hükümet başkanları tarafından kabul edilen R2P'ye göre, devletler, vatandaşlarını soykırım, savaş suçu, insanlığa karşı suçlar ve etnik temizliğe karşı korumakla birinci derecede sorumlular.

2011 yılında başlayan ve 250 binden fazla insanın ölümüne sebep olan Suriye'deki çatışmalar, milyonlarca kişinin yerlerinden olmasına ve 4 milyondan fazla kişinin başka ülkelere sığınmasına neden oldu.

Türkiye, Suriye'deki çatışmanın sonucunda kendisine sığınan büyük bir çoğunluğu Müslüman olmak üzere birçok farklı din ve ırktan yaklaşık 2 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapıyor. 2 bin 850 binden fazla kişi Avrupa Birliği ülkelerine sığınma girişimi sırasında hayatını kaybetti.