ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Donald Trump'ın  sınır güvenliği gerekçesiyle ilan ettiği "ulusal acil durumun" iptal edilmesini  öngören tasarıyı onayladı.

Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda  yapılan oylamada 245 vekil tasarı lehinde oy kullanırken, 182 vekil ise "hayır"  oyu verdi.

Bu sonuçla Genel Kurulda kabul edilen yasa tasarısı, Cumhuriyetçilerin  çoğunlukta olduğu Senatoya gönderildi. Tasarının, birkaç hafta içinde Senatoda  oylanacağı bildirildi.

Tasarıda, ABD Başkanı Trump'ın sınır güvenliği gerekçesiyle ilan  ettiği "ulusal acil durumun" geçersiz kılınması ve Trump'ın ABD-Meksika sınırına  örülmesini istediği duvar için daha önceden ayrılan bütçeden fazla bir rakamın  tahsis edilmemesi öngörülüyor.

Temsilciler Meclisindeki tüm Demokrat vekiller tasarının kabulü  yönünde oy kullanırken, bazı Cumhuriyetçi vekillerin de tasarıya destek verdiği  kaydedildi.

ABD Başkanı Trump'ın, ABD-Meksika sınırına 5,7 milyar dolar bütçe  gerektiren bir duvar örülmesini istemesi, Kongredeki Demokratların da buna izin  vermemesi üzerine ABD federal hükümeti 22 Aralık 2018-25 Ocak 2019 tarihlerinde  35 günlüğüne kapanmıştı.

Trump, Kongrenin sınır güvenliği konusunda adil bir uzlaşmaya  varamaması durumunda hükümetin 15 Şubat'ta yeniden kapanacağını ya da kendisinin  başkanlık yetkilerini kullanarak "acil durum" ilan edeceğini açıklamıştı.

15 Şubat'ta federal hükümet yeniden açılmış ancak istediği fonu  alamayan Trump, duvarın finansmanını mümkün kılabilmek amacıyla güney sınırındaki  şiddet olaylarını gerekçe göstererek "ulusal acil durum" ilan etmişti.