Örgütün Maldivler uzmanı Abbas Faiz, olağanüstü hal ilanının şaşırtıcı olduğunu ve hükümetin halkı, toplanma özgürlüğü dahil pek çok haktan mahrum bırakmak için somut bir gerekçesi olmadığını söyledi.

Uygulamanın muhalifler üzerinde daha fazla baskı ve insan hakkı ihlallerinin habercisi olmaması gerektiğini vurgulayan Faiz, hükümetin bu durumu ifade özgürlüğünü kısıtlamak için kullanmaması gerektiğinin de altını çizdi.

Faiz, "Maldivli yetkililer, geçmişte de ifade özgürlüğünü ve muhalefeti baskı altına almıştı. Yetkililerin, olağanüstü hal süresinde uluslararası insan hakları hukuku altındaki yükümlülüklere saygı göstermeleri büyük önem taşıyor" diye konuştu.

Dün Maldivler Devlet Başkanı Gayyum, eylül ayında teknesinde meydana gelen patlama ve hafta başında konutunun yakınlarında el yapımı bomba bulunmasının ardından ülke genelinde 30 günlük olağanüstü hal ilan etmişti. Olağanüstü hal çerçevesinde güvenlik güçlerinin, arama izni olmadan evleri arayabileceği ve şüpheli kişileri gözaltına alabileceği belirtilmişti. Vatandaşların, ülkeyi oluşturan adalar arasında seyahat etmeleri ve gösteri yapmaları de olağanüstü hal süresince yasaklanmıştı.

MUHALEFETTEN TEPKİ

Olağanüstü hal kararına, hapisteki liderleri eski Devlet Başkanı Muhammet Naşid'in serbest bırakılması için gösteri düzenlemeyi planlayan ana muhalefet partisi de tepki gösterdi.

Muhalif Maldivler Demokrat Partisi, Gayyum'un ülkenin kontrolünü kaybettiğini söyleyerek istifasını istedi.

Gayyum'un bindiği teknede 28 Eylül'de patlama meydana gelmesinin ardından, yardımcısı Ahmed Adeeb dahil olaya karıştığından şüphelenilen kişiler gözaltına alınmıştı. İçişleri Bakanı Umar Naseer, salı günü Devlet Başkanı'nın resmi konutunun yakınlarında park edilmiş bir araçta uzaktan kumandalı el yapımı bomba düzeneğinin bulunduğunu söylemişti.