Yemen'de Husiler ile Ali Abdullah Salih’in partisi Genel Halk Kongresi (GPC) tarafından oluşturulan Yüksek Siyasi Konsey'in parlamentoda yapılan oturumda güvenoyu aldığı bildirildi.

Husilere bağlı haber ajansı SABA'ya göre, parlamentodaki oturumda, Yüksek Siyasi Konsey güvenoyu alırken Konsey Başkanı Salih es-Samad da yemin ederek göreve başladı. Yemin sırasında 10 kişiden oluşan konsey üyelerinin 8'i Samad'ın yanında hazır bulundu.

Parlamentodan yapılan yazılı açıklamada, "Kaçakların (Suudi Arabistan'da ikamet eden Cumhurbaşkanı ve hükümet üyeleri) iddia ettiği meşruiyet, verilen sorumluluğa ihanet etmeleri, ülkeyi dış müdahaleye açık hale getirmeleri, ülkenin bağımsızlık ve egemenliğine halel getirmeleri nedeniyle anayasal olarak ve halk bazında düşmüştür." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, parlamentonun, halkın ve anayasanın verdiği yetkiye dayanarak ve Yemenlilerin "ülkede anayasal sistemin yeniden hakim olması, devlet kurumlarının görevine devam etmesi" yönündeki isteklerini yerine getirmek için Husiler ile GPC arasında varılan anlaşmayı tasdik ettiği kaydedildi.

Güven oylamasından sonra konuşma yapan Samad, uluslararası camiayı Yemen halkının iradesi ve siyasi seçimlerine saygı göstermeye, Birleşmiş Milletler (BM), uluslararası kuruluşlar ve ülkeleri Sana'da yeniden elçilik açmaya çağırdı.

Samad, parlamentonun konseye destek vermesinin, siyasi çözüm sürecine ivme kazandıracağı ve halkın taleplerine cevap verecek adil ve kapsamlı bir çözüme varılmasını sağlayacağı değerlendirmesinde bulundu.

Parlamento, Husilerin çağrısıyla Yüksek Siyasi Konsey'e güvenoyu vermesi için cumartesi günü başkent Sana'da toplanmıştı.

2003'te seçilen parlamento son oturumunu Halid Bahhah hükümetinin güvenoyu aldığı 7 Kasım 2014'te gerçekleştirmişti.

Yemen'de Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresi (GPC), 28 Temmuz'da devlet işlerinin idaresi için Yüksek Siyasi Konsey kurduklarını açıklamıştı.