Avrupa Parlamentosu’ndaki Yeşiller Grubu’nun, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki sözde “meydan okumalarının” yarın ele alınacağı Avrupa Parlamentosu oturumu çerçevesinde, yayımlanması beklenen karara ilişkin değişiklik önerisi sunduğu belirtildi.

Fileleftheros gazetesi “ Ankara Tedbirlerinde 'Yeşil' Değişiklik' başlıklı haberinde, Avrupa Parlamentosu’ndaki Yeşiller Grubu’nun, Türk tezlerini benimseyerek değişiklik önerisinde bulunduğunu yazdı.

Yeşiller Grubu’nun, “Avrupa Parlamentosu, doğal kaynaklardan faydalanılması sorununun, taraflar arasında daha ileri yeniden yakınlaşma fırsatını sağlaması ve yaşayabilir, adil bir şekilde doğal kaynakların paylaşılmasını hedefleyerek, bir güven yaratıcı önlemler demeti çerçevesinde, müzakerelerin bir bölümü haline gelmesi gerektiği düşüncesindedir” şeklinde değişiklik sunduğunu yazan gazete, Yeşiller Grubu’nun, değişiklik aracılığıyla, hidrokarbon konusunu müzakere masasına taşıma girişiminde bulunduğunu buna paralel olarak bundan faydalanılması hakkının, Güney Kıbrıs’ın egemenlik hakkı olarak değil iki toplumlu  olduğunu düşündüğünü belirtti.

Gazete elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak Ankara diplomatları ve KKTC’nin, Türkiye AB Bakanı Volkan Bozkır ve KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami başkanlığında, Yeşiller Grubu da dahil olmak üzere tüm AP içerisindeki gruplara yönelik olarak girişimlerde bulunduğunu savundu.

ANDROS KİPRİANU-SCHULZ GÖRÜŞMESİ

Fileleftheros gazetesi bir başka haberinde AKEL ve Avrupa Parlamentosu’ndaki Avrupa Birleşik Sol’un, Avrupa Parlamentosu’nda yarın yayımlanması beklenen kararın, “yıldız işaretsiz” net bir kınama olmasını istediğini yazdı.

Brüksel’de bulunan AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun temaslarına yer veren gazete Kiprianu’nun dün Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile görüşerek AP’daki kararın, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’ni “ihlal” eden  Türkiye’ye yönelmesi gerektiğini ifade ettiğini belirtti.

Habere göre Kiprianu görüşme sonrasında yaptığı açıklamada Türkiye’nin “kışkırtıcı faaliyetlerinin” her emsali aştığı konusunu açıkça dile getirdiklerini ifade etti.

AKEL olarak önceliklerinin, krizin aşılması olduğunu ifade eden Kiprianu bunun Türk tarafının yapması gereken faaliyetle ancak sağlanabileceğini, bunun devamında ise özlü müzakerelerin yeniden başlayabileceğini savundu.

Kiprianu, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’un Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına destek belirttiğini de ifade etti.