Yunan hükümeti ile Avrupa Birliği (AB) kurumları arasında Yunanistan'ın borcunun azaltılması ve 86 milyar Euro’luk üçüncü yardım paketi kapsamında kredi dilimlerinin serbest bırakılmasına yönelik müzakereler Atina'da başladı.

Daha önce gerçekleştirilen görüşmelerde sonuç elde edilememesinden sonra, 12 günlük aranın ardından tekrar Atina'ya gelen Avrupa Komisyonu (EC), Avrupa Merkez Bankası (ECB), Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) ve IMF temsilcileri, Yunanistan Maliye Bakanı Efklidis Çakalotos ve Maliye Bakanı Vekili Yorgos Huliarakis ile bir araya geldi.

Atina'da bir otelde yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen yaklaşık bir saat süren görüşmede, taraflar arasındaki müzakerelerde izlenecek yol haritasının belirlendiği belirtildi.

Çakalatos toplantı sonunda yaptığı açıklamada, "Kurumlarla bir başlangıç görüşmesi gerçekleştirdik. Önümüzdeki hafta içerisinde ve daha sonraki günlerde 22 Nisan'daki Eurogroup Toplantısı'na kadar izlenecek yol haritasını belirledik." dedi.

Çakalotos, gazetecilerin soruları üzerine, kurumlar ile gerçekleştirilen görüşmede, Yunanistan ile IMF arasında krize neden olan "Wikileaks" tarafından yayımlanan sızıntılara değinilmediğini belirtti.

Yunan medyasına yansıyan haberlerde, Yunanistan ile AB kurumları arasında gerçek müzakerelerin yeni tedbirler ve vergi yasasının ele alınacağı Çarşamba günü başlayacağı ifade edildi.

Yunan hükümeti, bütçedeki açığı kapatarak kalkınma programıyla ilgili ilk değerlendirmeyi başarıyla geçebilmek için diğer tedbirlerin yanı sıra gelirlerdeki vergi oranlarını ve yakıt vergilerini artırarak 5,4 milyar Euro’luk ek kaynak sağlamayı hedefliyor.

AB kurumlarının ön koşul olarak öne sürdüğü ek tedbirler arasında, özelleştirmelerle ilgili özel borç geri ödeme fonunun faaliyete geçirilmesi, vergi ve sosyal güvenlik yasalarının yeniden düzenlenmesi, 2017-2018 yılları için bütçe açığının kapatılması ve geri ödenmeyen krediler meselesinin çözülmesi gibi önemli konular bulunuyor.