Geçen hafta Çarşamba günü Fed’in faizleri sabit bırakmasıyla birlikte para politikasında sabırlı davranılacağına dair yapılan açıklamalar sonrasında keskin bir şekilde 1.326 dolara kadar çıkan altının bu seviyede tutunamadığı görüldü. Öte yandan geçen hafta ABD’de gerçekleştirilen ticaret görüşmelerinden görüşmelerin devam etmesi kararı çıktı. İngiltere’de ise Brexit’i destekleyen ve Brexit’e karşı çıkan milletvekilleri bir araya gelerek alternatif bir anlaşma zemini arayacak.

Geçen hafta faizleri sabit bırakma kararı alarak açıklama metninde güvercin duruş sergileyen Fed sonrasında altın fiyatları Nisan’dan bu yana en yüksek seviyeye çıkarak 1.326 doları görmüştü. Daha sonra fiyatlar, ABD Başkanı Trump’ın ticaret görüşmeleriyle ilgili iyimser açıklamaları ve ABD’de Cuma günü yayınlanan güçlü imalat ve istihdam verileri sonrasında düşüşe geçerek Pazartesi günü 1.308 dolara kadar geriledi. Cuma günkü verilerde ISM imalat PMI’ın %56,6 ve tarım dışı istihdamın 304 bin olduğu görülmüştü. Analistlere göre tarım dışı istihdamdaki bu yükseliş, Amerikan ekonomisinin güçlü ivmesini koruduğunu gösteriyor. Bununla birlikte altın Ocak ayında %3 yükselerek dört aylık yükselişini sürdürdü.

Spot altın 18:11 itibariyle ons başına 1.312,33 dolardan işlem görürken dolar endeksi 95,83 seviyesinde bulunuyor. Türkiye’de altın fiyatları ise ons altın fiyatlarındaki düşüşün kurdaki artışla dengelenmesi sonucu günü sakin geçiriyor.

Öte yandan geçen hafta yapılan ticaret görüşmelerinde nihai bir sonuca varılamasa da ilerleme kaydedildiğine dair açıklamalar yapıldı. Cuma günü konuşan Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow, hala yapılacak çok iş olduğunu belirterek henüz ilerlemelerin kağıda dökülmeye hazır olmadığını belirtti. Bir diğer ekonomi danışmanı olan Kevin Hassett bugün yaptığı açıklamada Başkan Trump’ın 1 Mart’tan önce anlaşmaya varılmasını umduğunu söyledi. Başkan Trump ise geçen hafta yaptığı açıklamada iki ülke liderinin görüşmesinden önce herhangi bir anlaşmaya varılmayacağını belirtmişti. Trump ve Xi Jinping’in Şubat ayı sonuna doğru görüşmeleri bekleniyor.

İngiltere’de ise Brexit belirsizliği sürerken Brexit taraftarı ve Brexit’in karşısında olan milletvekilleri alternatif bir anlaşmaya varmak için üç gün boyunca görüşmelerde bulunacak. Irish Backstop denilen tedbir maddesine alternatif bulunması yönünde geçen hafta parlamentodan geçen öneri üzerine toplanacak olan grup, İrlanda Cumhuriyeti ile Kuzey İrlanda arasında, Brexit nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın fiziki bir sınırın olmamasını garanti eden Irish Backstop maddesine yönelik farklı fikirleri göz önünde bulundurarak çözüm arayışına girişecek. Almanya Başbakanı Angela Merkel çekilme anlaşmasının yeniden görüşülmesini istemediğini belirtirken İrlanda sınırıyla ilgili problemin yaratıcı bir şekilde çözülmesi gerektiğini söyledi ve eğer herkes iyi niyet gösterirse hala bir anlaşmaya varılabilir, ifadesini kullandı.