Birleşmiş Milletler Güney Sudan Misyonu (UNMISS), Güney Sudan'daki yerleşkeleri etrafında, hükümet güçleri ile muhalifler arasındaki çatışmalarda ağır silahlar kullanılmasını kınadı.

UNMISS'ten yapılan yazılı açıklamada, Cuba'daki şiddetli çatışmaların 7 binden fazla sivili BM'nin Cebel ve Tomping yerleşkelerine sığınmaya ittiği belirtildi.

Tarafların, sivillerin BM yerleşkelerine girişini engellemekle suçlandığı açıklamada, UNMISS'in koruması altındaki bölgelerin çevresinde ağır silahlar kullanan hükümet güçleri ve silahlı muhalifler kınandı.

BM güvenli bölgelerinde ve çevresinde son 24 saatte 67 kişinin yaralandığı belirtilen açıklamada, yaralananlardan 8'inin daha sonra hayatını kaybettiği kaydedildi.

Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da hükümete bağlı güvenlik güçleri ile silahlı muhalif gruplar arasında cuma günü başlayan ve kentin farklı bölgelerinde devam eden çatışmalarda 190'ı muhalif gruplardan, 44'ü hükümete bağlı güçlerden, 35'i sivil toplam 269 kişinin yaşamını yitirdiği bildirilmişti.

2005'te varılan Kapsamlı Barış Anlaşması (CPA) gereği, 9 Ocak 2011'de düzenlenen referandumda yüzde 98,83 oy oranıyla Sudan'dan ayrılma kararı alan ve 9 Temmuz 2011'de bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, BM'nin 193'üncü, Afrika Birliği'nin de 54'üncü üyesi olmuştu.

Ülke, Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit'in,16 Aralık 2013'te yardımcısı Riek Machar'ı darbe teşebbüsü ile suçlayarak görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da, Afrika Birliği ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD) gözetiminde gerçekleşen barış görüşmeleri sonucunda, Mayardit hükümeti ile Machar taraftarı silahlı muhalif gruplar, 17 Ağustos 2015'te "tartışmalı tüm tarafların katılımıyla 3 yıl süreli geçici bir hükümetin kurulmasının ardından genel seçimlere gidilmesini" öngören anlaşmayı imzalamıştı.

Anlaşmanın uygulanması çerçevesinde mevcut hükümet feshedilerek, 28 Nisan'da geçici hükümet kurulmuştu.