İrlanda’nın Meath kasabasında tezek toplamak için bataklığa giden Jack Conway isimli bir kişi hiç beklemediği şekilde bu dev tereyağı parçasıyla karşılaştı.

Haziran ayı başında bulunan parçayı inceleyen Cavan Müzesi çalışanları bunun 2 bin yıllık bir ‘bataklık tereyağı’ olduğunu ortaya koydu.

Dev bataklık tereyağı aslında İrlanda ve İskoçya’da şimdiye kadar bulunan ilk parça değil. 2009 yılında bulunan 35 kiloluk başka bir parçanın 3 bin yıllık olduğu ortaya çıkmıştı. 2013 yılında ise 45 kiloluk bir parça bataklıkta bulunmuş ve bunun da en az 5 bin yıllık olduğu ortaya konmuştu.

Bulunan tereyağı parçalarının bölgedeki bir batıl inanca dayandığı ifade ediliyor. Geçmiş zamanlarda insanlar tereyağını bataklığa gömmenin evlerini güvende tutacağına inanırlar ve buradan asla geri çıkarmazlarmış.

Düşük sıcaklık, yüksek seviyedeki asit oranı ve oksijen miktarının minimumda olması bataklıkta tereyağının bozulmadan saklanması için oldukça elverişli bir ortam sağlıyor.

Arkeologlar inek sütünden yapılan ‘bataklık tereyağının’ kolayca parçalandığını ve çok ağır peynirimsi kokuya sahip olduğunu belirtiyorlar.

Her ne kadar teknik olarak binlerce yıllık tereyağını yemenin bir sakıncası görünmese de bilim insanları yenmemesi gerektiğine karşı uyarıyor.