Dolar rekora doymuyor. Merkez Bankası’nın kararlarına rağmen dolar bugün yeni bir rekor kırdı.

Dolar 2.7425 TL’yi gördü. Euro ise 2.97 TL'den işlem görüyor.

Dolar, piyasaların 23 Nisan nedeniyle kapalı olduğunu perşembe günü sabah saatlerinde 2.73’ün üzerine çıkmasının ardından akşam saatlerinde 2.70 seviyelerine kadar gerilemişti.

Sabah saatlerinde dolar 2,7060 liradan işlem görüyordu. Euronun satış fiyatı ise 2,9260 liraydı.

Merkez tatmin etmedi

Merkez Bankası, Türk lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarında 50 baz puan artırmıştı.

Küresel faiz oranlarındaki gelişmeler doğrultusunda bankaların TCMB’den alabilecekleri bir hafta vadeli döviz depo faiz oranlarının 24 Nisan 2015 tarihinden itibaren dolar için yüzde 4,5’ten yüzde 4’e, euro için yüzde 2,5’ten yüzde 2’ye indirilmişti. Karar piyasaları tatmin etmemiş, kararın ardından 2.68 TL seviyelerinde seyreden dolar yükselişe geçerek ve 2.71 lirayı aşmıştı.

‘Merkez’in kararı’

Al Jazeera’ya bir açıklama yapan Destek Menkul Değerler Finansal Analisti Emre Özgüven, doların yükselişindeki en büyük payın Merkez Bankası’nın Çarşamba günü verdiği karar olduğunu söyledi.

Analist Emre Özgüven bu konuda şu açıklamayı yaptı:

“Kur, her geçen hafta yeni tarihi zirveleri test etmesine rağmen Merkez Bankası’nın henüz ciddi bir müdahalede bulunmaması, ek tedbirler almaması ile birlikte kırılganlığın arttığını söyleyebiliriz.

Çarşamba günü açıklanan PPK kararları sonrasında özellikle net bir ayrışma olduğunu görüyoruz ki; sepet kurun 2.85 seviyesinin üzerini test ettiğini de gördük. Seçim öncesi kritik dönemde Merkez’den faizlerle ilgili herhangi bir adım beklenmiyor olması da yukarı yönlü hareketleri desteklemektedir.

Teknik olarak baktığımızda da; 2.70 seviyesinin altına sarkmadığı sürece dolar/TL paritesinde yeni tarihi zirvelerin görülebileceğini düşünüyoruz. Yukarıda 2.7450-2.75 direnç bölgesi hedeflenerek rekor tazelenebilir. Olası gevşemelerde ise, 2.70 ve 2.6870 destek seviyeleri göz önünde bulundurulmalıdır.”

‘Merkez’in hamlesi yeterli değil’

ALB Forex Analisti Enver Erkan, Merkez Bankası’nın Çarşamba günü yaptığı hamlenin yeterli olmadığını ve TL’nin değer kaybettiğini söyledi.

Analist Enver Erkan, bu konuda şu açıklamayı yaptı:

“Merkez Bankası’nın geçtiğimiz haftaki hamlesi sonrasında ortaya çıkan fiyatlamalardan anlıyoruz ki, piyasa aslında Merkez’in daha keskin hamle yapmasını bekliyordu. Merkez’in TL zorunlu karşılık oranlarındaki ölçülü faiz artışı ve döviz depolarında ölçülü faiz indirimi hamlesinin yeterli olmaması ve TL’nin değer kaybetmesinin en önemli nedenleri de, hem yapılan hamlelerin zaten fiyatların içinde olması, hem de dövizdeki yükselişin likidite kaynaklı olmamasıdır.

Yani matematiksel müdahalelerin kurda gevşemeyi sağlamak açısından yeterli olmadığı, yatırımcının ve kurumların halen dolar alma eğiliminde oldukları görülmektedir. TL üzerinde zayıf makro veriler, yüksek enflasyon ve zayıf büyümenin yarattığı risklerle beraber, daha az riskli olan varlıklardan daha fazla getiri vaat etmiyor olması da değer kaybetme eğiliminin devam etmesine neden olmaktadır. Türk lirası bu kapsamda gelişmekte olan ülke kur sepeti içinde de negatif ayrışmaktadır.

Dolar/TL’nin 2,7300 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda 2,7500 ve 2,8000 seviyelerinin kısa vadede hedeflenmesi mümkündür. Kurda konjonktürel olarak yükseliş eğilimi ve potansiyeli halen mevcuttur. Bu nedenden dolayı piyasa olası geri çekilmeleri de alış fırsatı olarak kullanabilir.”

Kaynak: AA ve Al Jazeera