Haberal Kıbrıslı'dan Candan Mert'in haberine göre, Yakın zamanda ‘Okullarda uyuşturucu kullanımı’ ile ilgili oranlar açıklandı ve birçok gencin bu illeti kullandığı tespit edildi. Başta Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu ve yetkililer olmak üzere okullara uyuşturucu girip girmemesi konusunun ayrı bir pencereden incelenmesi gerektiğini aktarıyorlar. Ancak Haberal Kıbrıslı'ya gelen ihbarlara göre okul saatinde birçok ortaokul ve liseye dışarıdan yemek siparişi veren öğrencilerin olduğu, bu yemek paketlerinin kontrolsüz içeriye alındığı, aynı zamanda bazı okulların kapılarının sürekli açık ve güvenliksiz olduğu aktarıldı. 

“Okul çevresindeki risk faktörlerini azaltmak için çalışmalar yürütüyoruz” 

Konuyla ilgili Haberal Kıbrıslı'ya konuşan KKTC Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu ise okul çevresindeki risk faktörlerini azaltmak için ellerinden gelen çalışmaları yürüttüklerini, yemek dağıtımlarının ‘risk faktörleri’ kategorisine girdiği takdirde denetim altına alınmasının şart olduğunu kaydetti.

Karaokçu, okul çevrelerindeki marketlerin, cafelerin bu maddelere kolaylıkla ulaşabilme açısından çocuklar ve gençler üzerindeki risk oranının büyüklüğüne de dikkat çekti. 

“Maddeleri deneme oranı dünya ortalamasının üzerinde”

Başkan Karaokçu, komisyona geldiği zamandan şimdiye kadar her zaman okul çevresindeki risk faktörlerini azaltmak için ellerinden gelen çalışmaları yürüttüklerini kaydetti. Bu risk faktörleri içerisinde yemek dağıtımları ile alakalı bir tespitlerinin bulunmadığını dile getiren Karaokçu, okullara uyuşturucu girip girmemesi konusunun da ayrı bir pencerede incelenmesi gerektiğini aktardı. Yemek dağıtımlarının ‘risk faktörleri’ kategorisine girdiği takdirde denetim altına alınmasının şart olduğunu kaydeden Hasan Karaokçu, bunun çocukların sağlığı açısından da gerekli olduğunu vurguladı. Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu olarak asıl çalışma alanlarının okul çevrelerindeki özellikle sigara, alkol vb. gibi bağımlılık oluşturan maddeler olduğunu ifade eden Karaokçu, bu maddeleri deneme oranının dünya ve Avrupa ortalamasının çok üzerinde olduğunu dile getirdi. 

“Okul çevresinde madde ulaşılabilirliği denetlenmeli”

Okul çevrelerindeki marketlerin, cafelerin bu maddelere kolaylıkla ulaşabilme açısından çocuklar ve gençler üzerindeki risk oranının büyüklüğüne de dikkat çeken Karaokçu, internet cafe ve bet ofislerinin de bu tür bağımlılıklarda katkısının fazla olduğunun altını çizdi. Komisyon olarak marketler, cafeler, bet ofisleri ve çevredeki terk edilmiş binalara denetimler gerçekleştirildiğini aktaran Karaokçu, dün Gazimağusa Kaymakamlığı ve diğer ekipler ile bölge içerisindeki okullara denetimlerin yapıldığını belirtti. Yaptıkları çalışmaların ardından, öğrenciler üzerindeki olumlu etkilerden dolayı okul yönetimlerinden teşekkür aldıklarını kaydeden Başkan Karaokçu, Gazimağusa polisinin duyarlılığının da fazla olduğunu aktarırken, devriye gezen polislerin de güvenlik açısından arttırıldığını ifade etti.

“Sipariş verilen yerlere dikkat edilmeli”

Çocukların/ gençlerin yemek ihtiyacının olmasının üzerine dışarıdan yemek çağırma durumuna değinen Karaokçu, bu konuda öğrencilerin kantinleri yeterli bulup bulmaması konusunu da tartışma gerekliliği bulunduğunu dile getirirken, “Ne olursa olsun, her şekilde denetimler yapılmalı.” dedi. Yemek siparişi verilen yerlere de dikkat edilmesi ve bunun üzerinde çalışılması gerektiğini ifade eden Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, bu konuda en büyük görevin okul yönetimlerine düştüğünü aktardı. Kurumsal açıdan yemekler ile birlikte madde kullanımı ile ilgili bir şikayet veya tespitin bulunmadığını belirten Hasan Karaokçu, böyle bir durum/tespit ile karşılaşılması halinde gerekli makamlarla, gerekli tedbirlerin alınacağının da altını çizdi.

“İlkokulda %1.2 uyuşturucu, %10.9 sigara, %23.5 alkol deneme oranı”

Uyuşturucu kullanımının başlama yaşı ile ilgili ilkokul, ortaokul, lise ve KKTC genelinde bilimsel araştırmalar yapıldığını dile getiren Karaokçu, ilkokul 5. sınıflar için son yapılan araştırma neticesinde yüzde 1.2bonzai/bali, yüzde 10.9 sigara, yüzde 23.5 alkol deneme oranlarının çıktığını ifade etti. Alkol ve sigara deneme oranının dünya ve Avrupa ortalamasının üzerinde olduğunun altını çizen Karaokçu, sonuçların kamuoyuyla paylaşıldığını kaydederek, “Bu sonuçlarla toplumun yüzleşmesi gerekiyordu.” dedi.

“Sorunlu aile çocuklarında bağımlılık daha yaygın”

Uygulanan anketin Avrupa Birliği anketi olduğunu ve diğer ülkelerde durumun ne olduğunu öğrenebildiklerini belirten Karaokçu, anketlerin ortak temasının ‘Anne ve baba faktörünü’ işaret ettiğini dile getirdi. Başkan Hasan Karaokçu, bu konuda ailelere yönelik programların da üzerinde çalışıldığını kaydetti. Anne-baba sigara içen, ev içinde şiddet gören, istismara uğramış çocuklar, boşanmış ailelerin çocuklarında ve çok çocuklu ailelerde de sigara/alkol/uyuşturucu gibi madde kullanımının daha da yaygın olduğunu gözlemlediklerini aktaran Karaokçu, bu bağlamda Eğitim Bakanlığı dahil olmak üzere gerekli bakanlıklarla iş birliği içerisinde çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Çocukların kendini bilmeye başladığı anda rol-model olarak anne-babayı aldığını ifade eden Karaokçu, sigara ve alkolün diğer madde kullanımlarına geçişte büyük katkısı olduğunu belirtirken, bundan dolayı en fazla üzerinde durdukları bağımlılığın sigara ve alkol bağımlılığı olduğunu da sözlerine ekledi.

“İstismar ve Madde Bağımlılığı konusunda araştırma yapılacak”

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu olarak oluşturdukları bir destek programından söz eden Başkan Hasan Karaokçu, program içerisinde uzman ekipler ile madde bağımlılarına ve ailelerine yönelik sosyal destek verdiklerini aktardı. Sosyal destek için başvuran vakalara bakıldığında, madde bağımlılığına başlamada özellikle ‘istismar’ın büyük rol oynadığını kaydeden Karaokçu, bu çerçevede önümüzdeki yıldan itibaren Uzman Psikologlar ile birlikte ‘İstismar ve Madde Bağımlılığı’ konusunda bir bilimsel araştırma daha yapacaklarını belirtti.