Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan ve yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı DBP'li Gültan Kışanak hakkında 'silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek' ve 41 kez 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından toplam 230 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca Kışanak hakkında hazırlanan iddianame 8. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede, Kışanak'ın PKK/KCK silahlı terör örgütünün sözde "yasama meclisi" olarak kabul edilen Demokratik Toplum Kongresi'nde (DTK) yönetici pozisyonunda olduğu iddia edildi.

Kışanak'ın Yenişehir ilçesinde bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine ait Konukevi binasında DTK'nın 8 ayrı tarihte yaptığı toplantılara katıldığı belirtilen iddianamede, bu durumun mahkeme kararlarıyla yapılan fiziki takiplerle net olarak tespit edildiği ifade edildi.

Yüksek mahkeme kararları, yapılan takipler, şüpheli ve tanık beyanları ile açık kaynak araştırmalarının bir bütün olarak değerlendirildiği belirtilen iddianamede şu ifadelere yer verildi:

"Kışanak'ın PKK/KONGRA-GEL terör örgütünün 5. genel kurulunun sonuç bildirisinde ilan edilen KCK terör örgütü yapılanmasının amacı doğrultusunda tabana yayılma faaliyeti olarak ve ileride kurulacak sözde özerk Kürdistan'ın bir nevi ulusal kurucu meclisi olarak kabul gören DTK'nın içerisinde yönetici olarak aktif bir şekilde faaliyet gösterdiği hususunda kuvvetli şüpheye ulaşıldığı anlaşılmıştır."

İddianamede, Kışanak'ın Bağlar ilçesi Nevruz Parkı'nda gerçekleştirilen Nevruz etkinliğinde yaptığı konuşmada, cebir şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek şekilde PKK’nın propagandasını yaptığı ifade edildi. Kışanak'ın PKK’lılar için farklı tarihlerde gerçekleştirilen cenaze törenlerine katıldığına yer verilen iddianamede, "terör örgütü propagandası yapmak" suçunu 41 kez işlediği ifade edildi.

“DTK'nın hiçbir aşamasında eş başkan ya da yönetici olarak bulunmadım”

İddianamede Kışanak'ın savcılıkta verdiği ifadesi, şöyle yer alıyor:

"DTK'nın hiçbir aşamasında eş başkan ya da yönetici olarak bulunmadım. DTK'nın bir sivil toplum platformu olduğunu düşünüyorum. Dosya arasında da mevcut olduğu üzere zaman zaman DTK'nın bulunduğu binaya gittiğim doğrudur. Ancak binada bulunuyor olmam toplantılara katılıp yönetimde aktif olarak rol aldığım anlamına gelmez. Katıldığım toplantıların tamamı basın toplantıları ve basın açıklamalarıdır. O tarihlerde partimin eş genel başkanıydım."

2011'den 2016'ya kadar çeşitli tarihlerde yasalar çerçevesinde yapılan etkinliklere partisi adına katıldığını ifade eden Kışanak, katıldığı etkinliklerde yasa dışı pankart taşınması, slogan atılması şeklindeki eylemlerle hiçbir alakasının olmadığını söyledi.

Kışanak'ın evinden çıkanlar

Diyarbakır 1. Sulh Ceza Hâkimliğince alınan karar doğrultusunda Kışanak'ın evinde arama yapıldığı anımsatılan iddianamede, çıkan dijital materyallerin, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne teslim edildiği aktarıldı.

Evde ele geçirilen materyallere ilişkin, şöyle denildi:

"Evde 'Sur Rapor 2016' ibareli bir kitap ve kitabın içerisinde bulunan aynı başlıklı bir CD ele geçirilmiştir. Bu belgelerde kentin yıkılmasında devletin yasal silahlı unsurları olan asker, polis, jandarma gibi kurumlar suçlanmıştır. Terör örgütünün meşrulaştırıldığı, YDG-H ve PKK militanlarının muhalif güçler olarak belirtildiği ve ülkede yaşanan terör olaylarında sorumlunun devlet olarak gösterildiği hususları anlaşılmıştır. Mahkemeler tarafından hakkında toplatma kararı verilen 23 kitap da ele geçirilmiştir."

İstenilen ceza

İddianamede, 31 Ekim'de tutuklanan eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak hakkında "silahlı terör örgütünü kurma ve yönetme", 41 kez "terör örgütü propagandası yapmak" ve "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" suçlarından 57 yıl 6 aydan 230 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.

Kaynak: AA