Kuzey Koreli yetkililer, Güney Kore'nin propaganda yayınına başlamasının bölgeyi savaşa sürüklediğini açıkladı.

Kuzey Kore iktidarındaki Kore İşçi Partisi yetkililerinden Kim Ki-nam, ülkesinin hidrojen bombası denemesinin ardından Güney Kore'nin dün propaganda yayınına yeniden başlamasının yarımadayı savaşın eşiğine sürüklediğini söyledi.

Kim, Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesinin rakiplerini kıskandırdığını öne sürdü.

Güney Kore'nin sınırda 11 noktaya yerleştirdiği hoparlörlerden 10 kilometre öteden duyulabilen yayınlarında bir yandan Kuzey Kore’deki insan hakları ihlallerine ilişkin programlar ve hava durumu veriliyor bir yandan da şarkı dinletiliyor. Propaganda yayınında çalınan "Sadece Sevelim" şarkısında, "Kavgayı bırakalım... Bazen birbirimizden şüphelensek ve zaman zaman tartışsak da ben hala seni seviyorum" ifadeleri yer alıyor.

Kuzey Kore'de vatandaşların Güney Kore müziğini dinlemesi yasak.

Askeri birlikleri tetikte bekleyen Güney Kore'nin, Kuzey Kore'den gelebilecek herhangi bir provokasyona anında karşılık vermek için sınırına füze ve ağır silahlar yerleştirdiği belirtildi.

Öte yandan, Japonya Başbakanı Şinzo Abe, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denediği iddialarının kabul edilemez olduğunu ve güvenliklerine yönelik ciddi bir tehlike oluşturduğu için buna izin verilemeyeceğini açıkladı. Kuzey Kore'yle diplomatik ilişkisi olmayan Japonya'nın Başbakanı Abe, gerekli adımların atılacağını ifade etti.

Güney Kore Ulusal Güvenlik Dairesi Başkan Yardımcısı Cho Tae-yong perşembe günü yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin yaptığını öne sürdüğü denemeyle, ağustos ayında varılan karşılıklı işbirliği anlaşmasını ihlal ettiğini söyledi.

Geçen yıl 4 Ağustos'ta Kore devletleri arasında 4 kilometrelik sınır bölgesinde Güney Koreli iki askerin ağır yaralanmasına neden olan patlamadan Kuzey Kore'yi sorumlu tutan Güney Kore, sınır bölgesinde 11 yıl sonra Pyongyang karşıtı propaganda yayını yapmaya başlamıştı.

Kuzey Kore de Güney'i propaganda yayınını sonlandırmaması halinde hava saldırıları düzenlemekle tehdit etmişti.

Kuzey Kore çarşamba günü hidrojen bombası denemesi yaptığını iddia etmişti. Pyongyang'ın açıklamasından önce denemenin yapıldığı ileri sürülen Punggye-ri bölgesinde 5,1 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti.

Öte yandan, başta ABD olmak üzere uluslararası toplumun bazı kesimleri, yapılan incelemelerin, başarılı bir hidrojen bombası patlamasıyla örtüşmediğini bildirmişti.