Komite Başkan Vekili Ersin Tatar ise 2015 bütçesinin 2014 yılı bütçesine göre daha da daraldığını ve KKTC için umut vaat etmediğini söyledi.

Tatar, “Reel anlamda 2015 bütçesinin 2014 yılı bütçesine göre daha da daralmakta olduğunu. Ama gerçekten KKTC için 2015 için bir umut vaat etmiyor. Bir umut vermiyor. Çünkü personel harcamalarına bakıldığında 2014 yılı bütçesinde 1.2 milyar kusur TL’nin yüzde 10 verilmek durumundadır Ocak 2015 de bu rakamın ikinci dilimi. Bu rakamın çok daha fazla bir oranda olacağı tam rakam daha belirtilmemiştir. Dolayısıyla 2015 yılı bütçesinde ifade edilen personel rakamların pek de altında bir rakam değildir. 2014 yılında gerçekleşen rakam. 2015 yılında nasıl bir artış sağlanacağını göremiyorum. Reel olarak bir iyileşme yoktur” şeklinde konuştu.

Birikim Özgür, 2014 yılı bütçesinde yerel gelirlerle genel giderlerin yüzde 75’nin karşılandığını ancak bu yönde kat edecek daha çok yol olduğunu ifade etti.

Komite Başkan Vekili Ersin Tatar da hükümetin en büyük hedeflerinden biri olan ekonominin kayıt altına alınması yönünde hem çalışma bakanının hem de maliye bakanının çok büyük iddialarda bulunduğunu ancak bu konuda bir performas göremediğini söyledi.

Tatar, “Yani ekonominin kayıt altına alınabilmesi hem sosyal sigortaların daha sağlıklı duruma gelmesi fonun hem de maliyenin gelirlerin reel olarak artmasını beklerdim. Reel olarak değil enflasyon olarak bir artış görüyorum” dedi.

Komite Başkanı Birikim Özgür de 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa tasarısında dolaylı vergilerin artırılmasının söz konusu olmadığını vurguladı.

Komite Başkan Vekili Ersin Tatar, tasarıya oylarının olumsuz olacağını belirtti.

Birikim Özgür ise açılış konuşmasında bütçenin sürdürülebilirliğinin ön planda olması gerektiği mesajını vereceğini söyledi.