Uluslararası bağımsız denetim ve kontrol şirketi Bureau Veritas, hellimin üretim ve kalite standartlarıyla ilgili resmi kontrolleri yapacak. Ayrıca, AB Komisyonu Kıbrıs'ta ticareti kolaylaştırmak için Yeşil Hat Tüzüğü'nde değişiklik teklifinde bulunacak.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, hellimin iki dilde tescilinin iki toplumun Kıbrıs'ta beraber çalışabileceklerini gösterdiğini ifade etti. Hellim ile ilgili ortaya konan ortak anlayışın iki toplumun beraberce çalışma isteğine sembol oluşturduğuna işaret eden Juncker, bu durumun "iki tarafın Komisyon'un yardımıyla somut adımlarla güven inşa etmesine yönelik isteğini de teyit ettiğini" bildirdi.

“ORTAK MİRASI SEMBOLİZE EDİYOR”

Juncker, hellimin Kıbrıs'ta yüzlerce yıldır bir arada yaşayan toplulukların ortak bir mirasını sembolize ettiğini ve bu sonuca ulaştıkları için her iki toplumun liderlerini takdir ettiğini belirtti.

Rum yönetimi, hellimi tek taraflı olarak "halloumi/hellim" adlarıyla geçen yıllarda AB nezdinde tescil ettirmeye çalışmış fakat bazı üye ülkelerin, Kıbrıs Türk toplumunun devre dışı bırakılmaması gereğinden hareketle buna karşı çıkması nedeniyle amacına ulaşamamıştı.