Özlem Güran

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hükümetin meclisten, kendisinin geri gönderdiği yasaları alel acele tekrar geçirip yollamakla Cumhurbaşkanlığına karşı bir zafer kazanmadığını, halka kötülük ve yanlış yaptığını kaydetti.  Akıncı, “Halk bunu görüyor, günü geldiğinde halk da kendi değerlendirmesi yapar” dedi.

3’lü kararname kapsamını daraltmak, müşavirler ordusunu büyütmek değil azaltmak gerektiğini vurgulayan Akıncı, hükümetin 3’lü kararname kapsamını artırdığını belirtti.

Akıncı, YÖDAK’ın bağımsız,  tarafsız, partisiz bir makam olan Cumhurbaşkanlığı’ndan alınarak hükümete bağlanmasıyla ilgili olarak da “Buradan alıp hükümete bağlayarak  daha da mı özerk yapıyorsunuz yoksa tam siyasetin emrine mi veriyorsunuz” dedi.

Bir kabulü sonrasında, imzalamayıp geri gönderdiği yasaların dokunulmadan meclisten geçirildiğinin söylenmesi ve bu konudaki görüşünün sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Akıncı “İnsan anlamakta zorlanır” dedi.

“ DAHA MI ÖZERK YAPIYORSUNUZ… SİYASETİN EMRİNE Mİ VERİYORSUNUZ”

YÖDAK konusunda “eğer Cumhurbaşkanlığına bağlı olmanın ötesinde özerkliğini ve bağımsızlığını artıracak daha iyi bir formül varsa yapalım” dediğini hatırlatan  Akıncı, Cumhurbaşkanlığı’nın  bağımsız, tarafsız, partisiz bir makam olduğunu söyledi ve “Buradan alıp hükümete bağlayarak  daha da mı özerk yapıyorsunuz yoksa tam siyasetin emrine mi veriyorsunuz” dedi.

Üniversite izni verilmesinde 6 hükümet mensubu ve 2 YÖDAK mensubu bulunacağını ifade eden Akıncı,  yeni üniversite kurulacağında bununla ilgili bir yasa olmuş olsaydı ve kuruluşun esaslarını belirleseydi bunu kendisinin kabul edeceğini vurguladı.

Akıncı, ancak, ön izinden sonra meclis izninin gerekeceğini,  yani gene hükümette olanların oylarıyla üniversitenin kurulmuş olacağını, üniversitenin bütçesinin maliye baklanlığına bağlı olacağını, tüzüklerinde eğitim bakanlığına, yürütmede Bakanlar Kurulu’na bağlı olacağını kaydetti. Akıncı şöyle konuştu:

“Bu mudur YÖDAK’ta  yapılan değişiklik, aferim poh poh cumhurbaşkanlığından aldık, daha mı özerk oldu şimdi?”

“SEHVEN YAPILAN HATALARA DAHİ BAKILMADI”

Sehven  yapılan bazı hatalara dahi bakılmadığını kaydeden Akıncı, yanlışlıkla iki paragrafın tekrar tekrar farklı yerlere yazılmasını dahi düzeltmediklerini ifade etti.  Akıncı, “Bu kadar gözü kapalı, bir yasayı bu şekilde…” diye konuştu.

“YÖDAK YASASIYLA İLGİLİ NE YAPILABİLİR HUKUKÇULAR İNCELİYOR”

YÖDAK yasasıyla ilgili bundan sonra ne yapılabilir, anayasal boyutları nedir hukukçularının  incelediğini kaydeden Akıncı, bu konuda bir kararları olursa bunu da basınla paylaşacaklarını ifade etti.

“HARİTA DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ YASASI”

Diğer geri gönderdiği yasanın da “Harita Dairesi Müdürlüğü Yasası” olduğunu kaydeden Akıncı, “Bir taraftan üçlü kararnameler kapsamını daraltacağız diyoruz, 100 tane makam vardı 3’lü kararname kapsamında 101’inciyi  yaptılar. Bunu da apar topar geçirdiler” dedi.

“HALKA KARŞI YAPILAN KÖTÜLÜK”

Harita Dairesi’nin teknik bir daire olduğunu ve iade ettiğinin onu da 3’lü kararname altına alan bir yasa olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Akıncı, şöyle konuştu:

“Bu bana karşı bir husumet mi yoksa halka karşı yapılmakta olan bir kötülük mü. Bunun kararını takdirini kamuoyuna  bırakırım bana göre halka karşı yapılan bir kötülük.3’lü kararname kapsamını daraltmak, müşavirler ordusunu büyütmek değil azaltmak lazım. E biz ha bire 3’lü kararname kapsamını artırıyoruz. Yani benim geri gönderdiğim yasaları alel acele tekrar  geçirip yollamakla cumhurbaşkanlığına karşı bir zafer kazanmıyorlar halka kötülük yanlış yapıyorlar ve bunu halk görüyor, günü geldiğinde halk da kendi değerlendirmesi yapar”.