Bazı çevrelerin Lefkoşa Belediye Başkanlığı seçiminde yaptıkları hesapların Lefkoşa’dan döndüğünü hatırlatan Akıncı, “aynı hesabı yapanlar bu kez de KKTC sathından geri dönecekler” dedi.

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, Çatalköy’de başlattığı bölge toplantılarının ikincisini dün akşam Mehmetçik’te gerçekleştirdi. Akıncı Mehmetçik ziyaretinden önce Ziyamet’te de yurttaşlarla bir araya gelerek sohbet etti.

Yoğun bir katılımın olduğu toplantıda konuşan Akıncı, Karpaz bölgesine her zaman için büyük önem verdiğini kaydetti. 

Başbakan Yardımcılığı ve Turizm Bakanlığı görevini yaptığı iki buçuk yıllık dönemde bu bölgeye mevcut olanakları doğrultusunda en yoğun şekliyle hizmet götürmeye çalıştığını anlatan akıncı, “Mehmetçik’ten Karpaz’ın burnuna kadar uzanan bölge hizmet dönemimizden izler taşıyor. Buradaki bakir güzellikler sonuna kadar bu şekilde devam edebilmeli, devam ederken, bölge güzelliklerini bozmadan halkına yarar getirmesi için adımlar atılmalı. Bu adımlar atılırken, güzelliklerin elimizden kayıp gitmesine neden olacak davranışlara izin vermemeli, çevreyi doğayı tahrip etmemeliyiz” diye konuştu.

“Karpaz halkı hizmetlerimizi unutmadı”

Bakanlığı döneminde bölgeye hizmeti planlarken, bunu toplantılar düzenleyerek halkla da paylaştıklarını anımsatan Akıncı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aldığımız tepki ilginçti. İnsanlar, ‘Sayın Akıncı, biz, bu yörede insan olarak eşeklerden kaplumbağalardan değersiz görülüyoruz’ diye konuşmuşlardı. Onlara insanın geleceğinin,  mutluluğunun her şeyden önemli olduğunu, ancak insanın geleceğini planlar, mutluluğunu öngörürken, bu mutluluğu diğer canlılarla da birlikte düşünebilmek gerektiğini anlatmıştım. Eşekler ve kaplumbağaların o bölgenin geleceği için çok önemli olduğunun altını çizmiştim. insanın geleceğini daha iyiye, daha güzele doğru planlarken bitki örtüsüyle birlikte doğasıyla birlikte koruyarak insanını uyum içinde yaşatmayı başarabilen toplumlar daha iyiye, daha güzele gidebilir.”

Bu düşünce çerçevesinde çalışmalar başlattıklarını kaydeden Akıncı, köy pansiyonculuğunun ilk örneği olan Arch House, güneş enerjisinden elektrik elde edilmesi, Yenierenköy’e ilk ve tek turizm ofisinin açılması, bölge gençlerinin turizm alanında eğitilerek, burada açılacak turistik tesislerde iş sahibi olabilmeleri için Kumyalı’da turizm okulu açılması, Yenierenköy Belediyesine restoranın kazandırılması, Mehmetçik Belediyesine, Halk Plajı’nın tahsis edilmesi, Çayırova'da bir binanın restore edilerek kadınların el işleri için kullanımının sağlanması gibi birçok hizmet verdiklerini hatırlattı.

“Bu bölgeye sınırlı imkânlarla, sınırlı zaman dilimi içinde de dahi olsa, istendiği zaman hizmet yapılabileceği örneğini verdim. Bölgeye her geldiğimde buradaki insanlar bu hizmetleri bana kendileri hatırlatıyor” diye konuşan Akıncı, bölge halkının kendisine, “Devlet eli bu yöreye senin döneminde değdi, ondan sonra da burayı hatırlayıp ciddiyetle eğilen olmadı” dediklerini aktardı.

Akıncı, göreve gelmesi durumunda Karpaz bölgesine yıllar önce verdiği önemi bundan sonra da sürdürerek hükümetler ve yerel yönetimlerle işbirliği içinde bölgenin daha da iyiye, güzele gidebilmesi için elinden geleni yapacağını sözlerine ekledi.

“Yerel yönetimlerin sorunları çözülürse merkezin sorunları azalır”

Hükümetin yerel yönetimlerin sorunlarına karşı duyarsız olması nedeniyle son zamanlardaki tartışmaları kaygı ile izlediğini kaydeden Akıncı, belediyelere verilen katkı payının hala çok düşük olduğunu, belirterek şöyle konuştu:

“Eğer bir beldede yerel yönetim iyi çalışırsa merkezin başı rahat eder. Halkın sorunlarını çözerse Lefkoşa'ya giden sorunlar azalır. Sorunlar yerinde halledilmeli ki merkeze yük gitmesin.

Şimdi Belediyeler Birliği Başkanı ve Gönyeli Belediye Başkanı duyarlılık göstermeyen hükümetteki partisiyle ilişkisini askıya aldı. Bundan üzüntü duyarım. Halka bunların yaşatılmaması gerekir. Yerel yönetimler yerel hükümettirler; halkın seçtiği yönetimlerdir ve halkın sorunlarını çözmek için oradadırlar. Kaynakların bölüşümü adil olmalı. Halkımız bizi Cumhurbaşkanlığı’na layık gördüğü takdirde bu konuda da öncülük yapabilir, hükümetleri belediyeleri bir araya getirip halkın da desteğiyle çıkış yolları buluruz. Bu bölge bu anlamda önemli, çünkü ‘gözden ırak olan gönülden de ırak olur’ deyimine en uygun bir şekilde Lefkoşa’ya en uzak bölgemiz burası. Bu nedenle bu bölgede, sorunların yerinde halledilmesinin önem ve ivediliği vardır.

Konuşmasında hükümet-belediyeler arasındaki huzursuzluklar yanında seçim yasakları arifesinde yapılan istihdamların ise örgütlerle siyasi partilerin arasını açtığına da işaret eden Akıncı, buna örnek olarak Kıb-Tek’e yapılan 120 kişilik istihdamı işaret etti.

Akıncı, “Parti rozetine bakmadan gerçek ihtiyaca göre ve ihtiyacın ne olduğuna da bakarak istihdam yapılmalı. ‘İstihdam yapıp seçim kazanayım’ düşüncesi ters tepmiştir. Bu memlekette kurultay istihdamları da yapıldı ve bir işe yaramadı. O nedenle hakka hukuka gerçek ihtiyaca dönmemiz lazım, gerçek ihtiyaca bakmamız, ihtiyacı karşılayacak olan kimse, parti rozetine değil, yeteneğine liyakatine bakmak lazım” diye konuştu.

“Çözüm için çaba harcamalıyız”

Konuşmasında son günlerde dövizde meydana gelen olağanüstü yükselişlerin, döviz borcu olan insanların borçlarını akşamdan sabaha katladığını, yaşamı daha da güçleştirdiğini dile getiren Akıncı, “Tüm bunları düşündüğümüzde Kıbrıs’ta iki kesimli iki toplumlu federal çözüm için uğraşmak uluslararası hukukun içine girmek, gençleri gelecek belirsizliğinden kurtarmak, uluslararası hukuk içinde gerek sportif anlamda gerekse diğer alanlarda kendilerini geliştirecek yeni bir sayfanın açılması işçin yoğun çaba harcamalıyız” dedi.

“Sonuçlar halkın sözlerinden çok gözlerindedir”

Seçimi kazanacağına olan güvenini bir kez daha dile getiren Akıncı konuşmasını şu sözlerle noktaladı:

Bazı çevreler, bazı adayların arkasında onlara destek veren partileri işaret ederek ‘Akıncı’nın arkasında kim var’ diye soruyorlar. Oysa siyasetin giderek erozyona uğraması, siyaset ve siyasetçiye güvenin azalmasından dolayı partilerin kemik oyları daraldı.

Bir tarihte alınan yüzdelikler kimsenin tapulu malı değil. Bu yanlış hesaplar yerel seçimlerde Lefkoşa’dan geri döndü. Aynı hesabı yapanlar KKTC sathından da geri dönecek.

Seçim dönemlerinde anketler yapılır. Bana göre gerçek anket sokaktadır, ama sonuç halkın sözlerinden çok gözlerindedir. Kuzey Kıbrıs’ta bir rüzgâr esiyor, bu esen rüzgâr halkın rüzgârıdır.” dedi.

akinci-mehmetcik.jpg

akinci-ziyamet.jpg