Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel’in İlahiyat Koleji adı altında “geleceğin canlı bombalarının” yetiştiğini savunmasının ardından öğretmen sendikalarına tepki gösteren vatandaşlar, bu sendikaların terörist propagandası yaptığını ileri sürerek, geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen bir etkinliği anımsattı. Vatandaşlar, Kıbrıs Öğretmenler Sendikası’nın (KTÖS) geçen yıl “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü”nde düzenlediği etkinlikte, “Özgürlük Mücadelesinde Kadının Rolü” söyleşisi ile “Dağın Kadın Hali” kitabının tanıtımı adı altında yer aldığını belirtti. Terör örgütünün, KTÖS eliyle propagandasının yapıldığını ifade eden vatandaşlar, bunları unutmadıklarını kaydetti.

Konuyla ilgili olarak Haberal Kıbrıslı gazetesine açıklamada bulunan KTÖS Örgütlenme Sekreteri Besim Baysal, PKK’lı kadınların terörist olmadıklarını, kendilerini savunduklarını ileri sürerek, “YPJ kadınlarının röportajlarından oluşan bir kitaptır. Kadınlar hayatından her alanında vardır hatta savaşın içinde bile kendi bölgelerini veya kendi şehirlerini savunurlar” şeklinde konuştu. 

“Dağın Kadını Hali kitabının tanıtımı yapıldı ve o konu üzerinde bir panel düzenlendi”

Geçen yıl kitap konusunda panel düzenlediklerini ifade eden Baysal şunları söyledi: “Dağın Kadın Hali’ kitabının tanıtımı yapıldı ve o konu üzerinde bir panel düzenlendi. Bununla ilgili bir tepki almadık. Yani o tarihlerde Yekiniyen Parastina Jina (YPJ) denilen yapı IŞİD’le yoğun bir çatışma içerisindeydi. Amerika Birleşik Devletleri de (ABD) PKK farklı YPJ farklıdır der, Türkiye hala o konuda ne yapacağını bilmez. YPG’nin kadın birliklerine YPJ denir.

“Yapılan kitap tanıtımı ise YPJ kadınlarının röportajlarından oluşan bir kitaptır”

YPJ’de IŞİD’e karşı o dönemde Türkiye sınırını kontrol etsin diye saldırıları vardı. Işıd’e karşı büyük bir direniş içerisindeymiş. Bu yapılan kitap tanıtımı ise YPJ kadınlarının röportajlarından oluşan bir kitaptır. Kadınlar hayatından her alanında vardır hatta savaşın içinde bile kendi bölgelerini veya kendi şehirlerini savunurlar. Yani kadınları savaşta bile ikinci plana itmek doğru değildir.

“Biz bu ülkede Türkiye’deki politika değişikliklerine göre politika değiştirecek değiliz”

Kadınlar Günü’ne yönelik bir paneldi. Yani bu durumun Tahir Gökçebel’in yaptığı açıklamalarla bir ilgisi yoktur. Vatandaşlar şikâyet etmiş olabilir. Daha önce farklı bir gazete ‘bölücü örgüt propagandası yapılıyor’ diye yazmıştı. Onunla hiçbir alakası yoktur. Türkiye’de kendi gerçekleri vardır. Türkiye Cumhuriyeti istediği zaman istediği politikayı yürütür. Biz buna karışmıyoruz. Fakat biz bu ülkede Türkiye’deki politika değişikliklerine göre politika değiştirecek değiliz. Bu ülke insanlarının da kendi hayatı veya kendi yaşayışları vardır. Bu konuda kraldan fazla kralcı olmaya gerek yoktur.” 

“Geldi bize yaşadıklarını anlattı”

Etkinliği KTÖS’ün yaptığını ifade eden Baysal, “Etkinliği biz yaptık. Kitabın yazarını getirdik. Oraya giderek yaşamın nasıl olduğunu gördü. İstanbullu kadın bir yazardır. Gitti gördü röportaj yaptı. Geldi bize yaşadıklarını anlattı. Olay budur sadece. Bundan rahatsız olan vatandaşlarda, bu ülkede yapılan etkinliklerden rahatsız oluyorlarsa uçağa binip Türkiye’ye gitmek serbesttir” şeklinde konuştu.