Devrim Demir

Emine Varan ve 6 çocuğu Çağlayan bölgesinde eski Taksim Sineması içerisinde elektriği ve suyu olmayan tek odalı bir kulübe içerisinde yaşam mücadelesi veriyor. Emine Varan yaşadığı çöplük içinde önceki gün bir erkek çocuğu daha dünyaya getirdi. Ailenin içinde bulunduğu dram yürek burkuyor. Varan ailesinin evleri Lefkoşa’da Büyük han yakınlarında 2005 yılında yanarak yıkıldı. Haftalarca sokakta kalan aileye kimse yardım elini uzatmadı ve yanan evleri yıkılarak yerine otopark yapıldı.

Uzun yıllar Haspolat bölgesinde kirada kalan Emine Varan’ın eşinin rahatsızlığı etkili olunca kirayı ödeyemeyecek duruma geldi. Kirada oturdukları evden çıkmak zorunda kalan 6 çocuklu aile günlerce sokaklarda yatıp kalktı.

Yıllar önce kapatılan ve yıkılma aşamasında olan sinemanın avlusunda yer alan derme çatma tek göz odayı eve çeviren 37 yaşındaki Emine Varan 6 çocuğu ve şizofren hastası olan eşiyle yaşamaya çalışıyor. Ekonomik sıkıntılar yüzünden ilaçlarını alamayan genç kadının eşi, tedavi olmak için Türkiye’ye gitti. Çalmadığı kapı bırakmadığını söyleyen Emine Varan, yetkili kurumlardan tek istediği çocuklarına ekmek alabilmesi için bir iş ve başlarını koyabilecek bir ev.

untitled-1-756.jpg

“Eski de olsun ben yine kalırım”

Emine Varan ve daha 4 günlük olan erkek bebeğine Varan’ın en yakın arkadaşı sahip çıktı. Yeni doğmuş bebeği ile arkadaşının evine sığınan Emine Varan’ın tek istediği ailesi ile başını koyabilecek bir ev. İki oğlunun da yokluk ve açlık yüzünden hırsızlık yaptığını dile getiren kadın şu şekilde devam etti: “Başımızı koyacak bir evimiz yok önümüz kış. Arkadaşım bana kapısını açtı sağ olsun, çocuklarıma da bana da yer gösterdi. Ben devletten para istemedim bize yardımcı olsunlar, başımızı koyabileceğimiz bir ev istiyorum. Eskide olsun ama ailemle birlikte kalmak istiyorum.”
Yokluk onları hırsızlığa kadar itti

Yeni doğum yapan 37 yaşındaki Emine Varan, 14 ve 20 yaşındaki iki oğlu açlık ve sefalete daha fazla dayanamayarak bölgedeki küçük bakkallardan yiyecek çalarak tutuklandı. Havadis’e konuşan gözü yaşlı anne artık dayanacak gücü kalmadığını çocuklarının açlık yüzünden hırsızlık yapmalarını şu şekilde anlattı: “Tek odalı bir kulübe içinde yaşamaya çalışıyoruz. Evde elektrik, su kapı, pencere yok. Avlusu Lefkoşa’nın çöpü ile dolu bir yerde yaşam mücadelesi veriyoruz. Çocuklarım artık açlığa dayanamadı yokluk ve kimsesizlik onlara hırsızlık yaptırıyor. Arkalarından koşuyorum, karınları aç bu yüzden yiyecek çaldılar ve tutuklandılar. Çalmadığım kapı gitmediğim yer kalmadı kimse yüzümüze bir bakıp derdimizi dinlemedi. Eşimin rahatsızlığı ilerledi ve artık çalışamaz duruma geldi, devletten almış olduğu maaşın yarısı borçlarımıza yarısı ilaçlarına gidiyor” dedi.

Oğullarının biri cezaevine gönderildi

Lefkoşa’da küçük bakkallardan yiyecek çalarak tutuklanan 20 yaşındaki C.K. ve 14 yaşındaki A.V. 29 Ağustos tarihinde hırsızlık şüphesiyle gözaltına alınarak mahkemeye çıkarıldı. 14 yaşındaki A.V. davaları görüşülünceye kadar serbest bırakılırken, 20 bin TL’lik kefalet senedi imzalamak için birini bulamayan C.K. ise Merkezi Cezaevi’ne gönderildi. Anneleri Emine Varan ise çocuklarının elinden kimse tutmadığı için bu yollara başvurduklarını, yokluk ve açlık yüzünden psikolojilerinin bozulduğunu söyledi. Çaresiz anne devletin çocuklarına ve kendine sahip çıkması talebinde bulundu.
Yakın arkadaşları sahip çıkıyor

Yokluk ve açlık içinde yaşamaya çalışan ailenin kaldıkları kulübe insan sağlığını tehdit ediyor. Aile tüm ihtiyaçlarını yakın arkadaşlarının evinde gideriyor. Sosyal Hizmetler Dairesi’ne giderek yardım isteyen anne burada da çare bulamadı.   Anne Emine Varan ise, “Eşimin ve benim durumum ortada. Sabit bir işi olmadığı gibi sağlık durumu çalışmasına engel oluyor. Ekmek alacak paramız yok çocuklarım ve ben açlık çekiyoruz. Gerçekten çok zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyoruz. Hayırsever vatandaşlardan yardım bekliyoruz” diye konuştu.

A.V.: Açız, suçlu damgası vurmasınlar

Ağustos ayı içerisinde Lefkoşa’da 3 ayrı bakkal dükkânına girerek hellim, ekmek ve çikolata çalarak tutuklanan 14 yaşındaki A.V. ve 20 yaşındaki abisi C.K. teminatla serbest bırakıldıktan sonra 29 Ağustos tarihinde hırsızlık yaptıkları iddiası ile yeniden gözaltına alındı.

Cuma günü mahkemeye çıkarılarak teminatla serbest bırakılan 14 yaşındaki A.V. 1 gün arayla tutuklanıp serbest bırakılmasını şu şekilde anlattı: “Salı günü serbest bırakıldık gece 23.30’a kadar annemin arkadaşının evinde oturduk yemek yedik. Biz abimle internet cafeye giderken, Çağlayan bölgesinde polis abiler yolda yanımızda durdu. Biraz konuştular sonra ‘Aklınızla olun’ diyerek yanımızdan uzaklaştılar. İtimat’ın orada büfenin içinden çıkan adam polisleri görünce bağırmaya başladı ve bunlar hırsız diyerek polisleri geri çevirdi. Polisler bize hiçbir şey sormadan yol ortasında ellerimize kelepçe vurup yine hücreye attılar. Kamera kayıtları var incelesinler, biz yapmadık açız biz, hırsız damgası vurmasınlar bize. Tek istediğimiz devlet bize sahip çıksın, bize bir ev temin etsin. Küçücük kapısı olmayan bir kulübe içerisinde daha ne kadar hayatımızı sürdürebileceğimizi bilmiyorum” dedi.