Eniz Orakoğlu

Eğitim Bakanı Özdemir Berova, Yeni Bakış’a konuşarak Eğitim Sendikalarına olan kızgınlığını dile getirdi. Son günlerde basında yer alan KTÖS ve  KTOEÖS sendika başkanları ile genel sekreterlerinin olumsuz demeçlerine değinen Berova, doğruluk payı olmayan sorunları kullanarak kamuoyu yaratmaya ve kendi kitlelerine bu sorunların var olduğunu inandırmaya ve empoze etmeye çalıştıklarını söyledi.

“Yatırım kalemlerinde tek kuruş yoktu”

Eğitim Bakanı Özdemir Berova, 18 Nisanda görevi devraldığını söyleyerek, “Bakanlığının yatırım kalemlerinde Mali Ekonomik Protokol imzalanmadığından dolayı tek bir kuruş yoktu. Buna rağmen tadilat ve tamirat projelerinden acil olanlarını süratle ele alıp projeleri tamamlandık ve yaklaşık 3 ay içerisinde birçok okula toplamda 20 Milyon TL’ye yakın bir miktarda ihalelerle tamirat ve tadilat işlerine girdik” dedi

“Bugün Bayraktar Ortaokulu yeniden, sıfırdan yapılmaktadır” diyen Berova, “Şehit Hüseyin Ruso Ortaokulu ve Fen Lisesi kapılarında, pencerelerinden tutun, duvarların tadilat ve tamiratları yapılarak baştanbaşa yenilenmektedir. Bunların yanında Güvercinlik İlkokulu, Kurtuluş İlkokulu da yenilenmekte, Alsancak’ta ise 8 dersliğin ihalesi bitmiş bu sene içinde inşaat devam edecektir. Diğer bir yenilik ise Alayköy ilkokuluna derslik ve idari bina yapılmaktadır. Kısacası tamir, tamirat ve inşaatlar konusunda ciddi anlamda yatırımlar yapmaktayız ve bu yatırımları da hayata geçirmek konusunda süratle çalışmaktayız” dedi.

“Yıllardan sonra sınıflar öğretmen eksiği olmadan açılacak”

Öğretmen eksikliği ile ilgili de konuşan Berova, “Bu yıl 99 tane öğretmen münhali açtık ve Kamu Hizmeti Komisyonu dün ve bugün öğretmen sınavlarını yaptı. Bu sınavların sonucunda da yeni öğretmenlerimiz de bu yılki eğitim sistemi içerisine katılacaktır ve belki de yıllardan sonra ilk kez okullar açıldığı zaman sınıflar öğretmen eksiği olmadan açılacak” şeklinde konuştu

“Söylenenlerin birçoğunun doğruluk payı yok”

Berova, sözlerine şu şekilde devam etti; “Sendikalar 15-20 yıllık kronik sorunlar not edip bir kenara koyup her seferinde aynı şeyleri gündeme getiriyorlar, söyledikleri şeyler içerisinde doğruluk payı olanlar olsa da birçoğunun doğruluk payı da yoktur. Sendika başkanı ve sendika yöneticileri kendi haklarını korumak için bütün bu kronik sorunları ve doğruluk payı olmayan sorunları kullanarak kamuoyu yaratmaya ve kendi kitlelerine bu sorunların var olduğunu inandırmaya ve empoze etmeye çalışıyorlar. 15 yıldır bu sorunlar zaten varsa ve sendika başkanları 15 yıldır bu görevi yapıyorsa ve bu sorunları çözmeye başaramadıysa peki o zaman sorarım sendika başkanının o görevde halen ne işi var. Ama sendikalar ve başkanları her gelen bakana bir şekilde baskı altına alıp kendi isteklerini yaptırma yönünde eylemler ortaya koymaktadırlar.”

“Ödenekleri 3 ayda ödedik”

2011 sonrası öğretmenlere hazırlık ödeneğinin ödenmediğini belirten Berova, “Biz bu ödenekleri 3 ayda ödedik ve eğitim sendikaları olumlu olan hiçbir şeyi ön plana çıkarmayarak, nerede bir olumsuzluk varsa onu ön plana çıkarmaya çalışmaktadırlar. Bunun yanında Şener Elcil, kaos olacak diye açıklamalar yapmaktadır, bir taraftan da kamusal eğitimin özel eğitime kaydığını söylemekte ve okullar açılmasına az bir süre kala ise açıklamalarınla insanların çocuklarını özele kaydetmesi için teşvik etmektedir” şeklinde konuştu.

“Harç talebi olmamalıdır”

Berova, sözlerine şu şekilde son verdi; “Okul aile birlikleri velilerden bazı giderler için bir takım ücret talep etmektedir, ama burada kesinlikle zorunluluk söz konusu değildir, kayıt yapılırken harç talebi hiç olmamalıdır. Bu konuda ise hükümet olarak biz 2017 yılı içerisine okul bütçesi koydurduk.  Yani gelecek sene kayıt olmaya giden öğrencilerden para talep edilmeyecektir. Bu uygulama öncelikle mesleki teknik okullarından ve bazı genel orta öğretim ile ilköğretimden pilot okullar seçilerek uygulamaya koyulacaktır.Kısacası okul bütçeleri olduğu zaman ebeveynlerden kayıt esnasında para talep etme gibi sorunlar otomatik olarak ortadan kalkacaktır. Örneğin dergi basımları, fotoğraf çekimi gibi ödenekler okul bütçesinden yapılacak ev öğrencilerden para talep edilmeyecek.”