Ülkeyi etkisi altına alan önceki günkü yağışlar nedeniyle, sel suları Gönyeli Barınağı’nda 6 köpeğin ölümüne neden oldu. Gönyeli Belediyesi’nden bir ekip ve hayvan severler dün barınakta iyileştirme çalışmaları gerçekleştirdi. Barınakta 20-30 hayvanın daha olduğu belirtilirken hayvan severler boğularak can veren hayvanların ölümünden Gönyeli Belediyesi’ni sorumlu tuttu. Gazetemize konuşan Eren Kösedağ, önceki gün aşırı yağışların ardından barınağa gittiklerini, bazı hayvanların gönüllüler tarafından veterinere götürüldüğünü, bazı hayvanların da yine gönüllüler tarafından geçici olarak yuvalandırıldığını söyledi.

Barınakta geçici iyileştirme

Kösedağ, tekrar yağmur tehlikesi olduğu için barınakta kalan hayvanları riske atmak istemediklerini ifade ederek, barınakta iyileştirme çalışmaları yapıldığını ve kulübelerin altına paletler yerleştirildiğini anlattı. Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli’nin bir buçuk yıl önce barınağın taşınacağı ve iyileştirileceği yönünde söz verdiğini ifade ederek bugün “Bu kadar çabuk yapamam” dediğini ve barınağın bugüne kadar bu şartlarda gelişinin de gönüllülerin dayatmaları sonucunda olduğunu söyledi.

“Burası barınak kabul edilemez”

Barınağın elektriği olmadığını, orada sürekli çalışan bir görevlinin bulunmadığını anlatan Kösedağ, “Belediye görevlileri yalnızca barınağa gidip hayvanlara mama veriyor ve üstünkörü bir şekilde altlarını temizliyor. Tel kafesten yapılan bir yer barınak kabul edilemez” dedi. Kösedağ, halka çağrıda bulunarak “Buraya gidip barınaktır diye hayvanlarını bırakmasınlar” şeklinde konuştu.

“Yağışlar yavru köpeklere mezar oldu”

Kuzey Kıbrıs Hayvan Hakları Federasyonu'ndan yapılan açıklamada, "Yıllardır gönüllülerimiz tarafından kendi çabalarıyla ayakta tutulan barınak belediyenin ihmal ve görev ihlali yüzünden canlarımıza ölüm oldu." denildi.

Kuzey Kıbrıs Hayvan Hakları Federasyonu'nun açıklaması şöyle:

"Hayvan refah yasası gereğince Gönyeli Belediyesi sorumluluğu altında olan Gönyeli Barınağı ihmal nedeniyle adamızda yağan şiddetli yağışlar yüzünden yavru köpeklere mezar oldu!

Gönüllülerimiz defalarca Gönyeli Belediyesi'ne durumun ciddiyetini anlatmaya çalışsa da hiç bir şekilde ciddiye alınmadı. 

Yıllardır gönüllülerimiz tarafından kendi çabalarıyla ayakta tutulan barınak belediyenin ihmal ve görev ihlali yüzünden canlarımıza ölüm oldu.

Gönyeli Belediyesi'ni derhal görev davet ediyor, Tarım bakanlığından olayın soruşturulmasını ve derhal suçluların cezalandırılmasını talep ediyoruz."