Çakıcı: “Son şanslarını kullanacaklar”

“Denktaş, ‘havalimanı ihalesini iptal edeceğim’ dediği kişiyle gitti ve başka devlet işleri yapmaya yöneldi. Nasıl bir tutarsızlıktır…”

“Sistemle oynamak, değiştirmek, yolsuzlukların üzerine gitmek, temel yasaları değiştirmek mümkün mü, rüşvetlerin üzerine gidecekler mi?

“Yasa yürürlüğe girmeden, DP’den UBP’ye geçebilecek milletvekillerinin olabileceğini düşünüyorum” 

Özge KİZİR

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Mehmet Çakıcı UBP-CTP koalisyonunun hayata geçirilmesinde TC Yardım Heyeti’nin rolü olduğunu savundu. 

Yeni kabine ve yeni koalisyon hükümeti hakkında Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne değerlendirmede bulunan Mehmet Çakıcı,  Demokrat Parti’nin (DP) 3’e 7 bakanlığı kabul ettiği halde dışarıda kalmasının ve Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile 5’e 5 bakanlığa razı olmasının Türkiye Hükümeti’nin talimatıyla olduğunu iddia etti. “TC Yardım Heyeti ile ilgili DP arasında bir kavga vardır. TC Yardım Heyeti DP’ye bir ambargo koymuştu ve bununla beraber bazı projelerinin kaynağını da vermiyordu. Dolayısıyla Türkiye’den gelen telkinle bu hükümet kuruldu. Yani TC Yardım Heyeti’nin DP’ye ambargo koyması ve buna bağlı olarak da CTP’nin 3’e 7 bakanlık yerine 5’e 5 bakanlığa razı olması sonucunda belli oluyor ki Türkiye’nin talimatıyla oldu” diyen Çakıcı, CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat ve UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün de buna uyduğunu söyledi. 

“Havalimanı ihalesini iptal edeceğim dediği kişiyle gitti ve başka devlet işleri yapmaya yöneldi”

CTP ve UBP’nin son şanslarını kullanacaklarını ifade eden Çakıcı, UBP’nin hiçbir zaman CTP ile ortaklık düşüncesinde olmadığını belirterek, “Fakat talimat olunca her ikisi birden bu duruma uydu ve bu hükümeti ona bağlı olarak gerçekleştirdiler. Bunu söylerken DP Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın DP hükümeti olarak yaptığı hataları da görüyorum. Mesela çok eleştirdiği Ercan Havalimanı ile ilgili konuda, ‘havalimanı ihalesini iptal edeceğim’ dediği kişiyle gitti ve başka devlet işleri yapmaya yöneldi. Nasıl bir tutarsızlıktır, ne amaçla yapılmıştır ve bu hatalar hükümetin bozulmasında bir faktör müdür bilmiyorum” ifadesini kullandı.

“DP’nin ciddi hataları oldu”

Çakıcı sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Geriye dönüp baktığım zaman muhtemelen DP’nin de yaptığı ciddi hatalar oldu. Fakat bu hatalar olsa bile TC Yardım Heyetinin tutumu doğru değildir. Yani bir hükümet hata yapsa da yapmasa da o hükümeti değiştirecek gücü kendinde hissediyor ve ‘parayı da, izni de veren benim’ diyor. Buna bağlı olarak o yapı orada duruyor. Bu hükümetin bu sistemi değiştirecek bir anlayışı yok. Şu anda mülayim bir şekilde talimatlara uydular ve bu hükümet öyle kuruldu.

“Bakanlıklara şans vermek gerekir”

Bakanlar için önyargılı olmak şuan için doğru değildir. Çünkü kendi alanlarında uzman olan kişiler de bakanlıklarda yer alıyor. Bir kısmı teknokrat yapıdayken bir kısmında da milletvekili vardır. Bu nedenle bakanların başarısıyla ve neler yapacaklarıyla ilgili zaman içinde karar vermek daha doğrudur. İlk olarak bakanlıklara şans vermek gerekir.

“Problem sistem ve genel yapıyla ilgilidir”

Problem sistem ve genel yapıyla ilgilidir. Yoksa bakanlıklardaki şahıslarla alakalı bir konu değildir. Şahıslar önemlidir, fakat daha çok sistemi yıkmak ve değiştirmek için adım atmak lazımdır. Bu yapıya baktığım zaman sistemi değiştirecek bir niyeti görmüyorum. Oluşan durum sistem değişikliğini etkileyecek bir şey değildir. Sanki makyaj yapılması gibi bir hedef vardır. Sistemle oynamak, değiştirmek, yolsuzlukların üzerine gitmek, temel yasaları değiştirmek mümkün mü ve rüşvetlerin üzerine kim gidecek? Bu hükümetin gideceğini hiç düşünmüyorum. Şu anda bile mahkemelerde devam eden rüşvet olayları vardır. Bununla beraber rüşvet olaylarıyla ilgili olarak bakıldığı zaman şu anda adı geçen bakanlar vardır.

“Kendi kendilerinin dönemlerini nasıl sorgulayacaklar?”

Geçmiş dönemlere bakıldığı zaman ise geçmiş dönemlerde iktidar olan bu iki partidir. Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) kendi kendilerinin dönemlerini nasıl sorgulayacaklar? Yani bu açıdan bakıldığı zaman rüşvetlerin üzerine ve geçmişteki yolsuzlukların üzerine gidemeyecek.”  

“Belki 1 yıl sonra bir erken seçim kapımızı çalacak gibi görünüyor”

TDP’nin koalisyon yönündeki tutumunu değerlendiren Çakıcı, “TDP’nin hükümete girme gibi bir düşüncesi yoktur. TDP, bu yapıyla sistem devam ettiği sürece, ancak sistemi değiştirecek bir hükümet içerisinde ve bunları sorgulayacak bir yapı içerisinde yer alabilir. O koşullar şu anda mevcut değildir. İlerleyen zamanlarda erken seçimi hemen görmüyorum. Belki 1 yıl sonra bir erken seçim kapımızı çalacak gibi görünüyor. Umarım ülke de kazanır. En önemlisi de budur. Ben başarılı olacaklarına inanmıyorum. Ama inşallah başarılı olurlar. Sistemin üzerine gidecek bir liderliklerini görmüyorum. Problemin kendi de tam burasıdır” ifadesini kullandı.

“DP’den bazı milletvekillerinin bu ara dönemde UBP’ye geçeceğini de görebiliyorum”

Çakıcı, hükümetin en önemli yasalarından birinin de Seçim ve Halk Oylaması Yasası olduğunu vurguladı. Çakıcı, “Siyasi Partiler Yasası da öyledir. Yasa henüz geçmiş değildir. Çok büyük ihtimalle DP’den bazı milletvekillerinin bu ara dönemde UBP’ye geçeceğini de görebiliyorum. Çünkü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından geri döndü. Biz Cumhurbaşkanının bir takım önerilerini olumlu, bir takımını da olumsuz bulduk. Tekrar bu yasa ele alınacak. Ve geçene kadar da, özellikle DP’den UBP’ye geçebilecek milletvekillerinin olabileceğini düşünüyorum” dedi.