Haluk DOĞANDOR

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi bünyesinde çok yakında açılacak olan “Çocuk Polikliniği” hakkında radyasyon iddiaları ortaya atıldı. Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi başhekimi Ramadan Kâmiloğlu ise endişelerin yersiz olduğunu, gerekli önlemleri aldıklarını ve ölçümleri yaptırdıklarını savundu.

“Yüksek oranda radyoaktif madde içeriyor

Yeni açılacak olan Çocuk Polikliniği, Radyasyon Onkoloji ile Nükleer Tıp Merkezi içindeki binada hizmete girecek. Radyasyon Onkoloji ile Nükleer Tıp Merkezi yıllardır aynı binada hizmet verirken,  çok yüksek oranda “radyoaktif madde” ihtiva eden “Cobalt 60” cihazı da atıl biçimde aynı bölümün zemin katında yer alıyor. Cihaz, iki kez yaşanan sel felaketinde çamurlu sular altında kalarak tamiri veya yenilenmesi mümkün olmayacak şekilde zarar gördüğü için şu anda kullanılamıyor.

Patlamaya hazır bir bomba gibi

Başlığının 1.5 ton ağırlığında olduğu bilinen ve radyoaktif madde içeren Cobalt 60, yüksek oranda radyoaktif madde ihtiva ettiği için her an için patlamaya hazır bir bomba durumunda. Cobalt 60’ın acilen ülkeden güvenli bir şekilde çıkarılarak alındığı ülkeye geri gönderilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, bu konuda Sağlık Bakanlığı’nı göreve davet ediyorlar. Aynı uzmanlar radyoaktif madde ihtiva eden bir merkezin içine Çocuk Polikliniği açılmasına da şiddetle karşı çıkıyorlar.

Neden Radyoterapi merkezi içine?

Cobalt 60 cihazının çalıştığı dönemde kanser hastalarının tedavi gördüğü Radyoterapi Merkezi ile yeni açılacak Çocuk Polikliniği’nin arasında sadece bir duvar olduğu görülüyor. Bazı resim öğretmenlerinin gönüllü olarak boyayıp, çocuklara uygun hale getirdiği polikliniğin en geç iki hafta içerisinde açılacağı, ancak Radyoterapi Merkezi içinde bulunan bir bölümde yer alması konusunda endişelerin hâkim olduğu belirtiliyor.

Kâmiloğlu: “Endişeler yersiz”

Yeni açılacak Çocuk Polikliniği, radyasyon ihtiva eden Cobalt 60 cihazı yüzünden huzursuzluk yaratırken, Başhekim Ramadan Kâmiloğlu, endişelerin yersiz olduğunu söyledi. Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne konuşan Ramadan Kâmiloğlu, gerekli önlemleri aldıklarını ve ölçümleri yaptırdıklarını ifade ederek şöyle dedi: 

“Biz Çocuk Polikliniği için çalışmalara başlamadan önce buranın radyasyon ölçümlerini yaptırdık ve çıkan raporlarda kabul edilen radyasyonun beş katının altında olduğu için bu yatırıma başlandı. Bizim aldığımız radyasyon ölçümlerinde hiçbir tehlike yoktur. Bu, alınan raporlarda da mevcuttur. Hatta bu konuda ara duvarların kurşunla kaplanması gibi ilave önlemler alınacaktır. Poliklinik hakkında atılan iddiaların hiçbir geçerliliği yoktur.” 

Başhekim Ramadan Kâmiloğlu, Çocuk Polikliniği’nde, çocuğu emzirme, altını değiştirme ve çocuk cerrahisi de dâhil olmak üzere çocukla ilgili tüm birimlerin yer alacağını söyledi. Çocuk Nörolojisi’nin de bu bölümde bulunacağını vurgulayan Kâmiloğlu, kimsenin bu iddialara itibar etmemesini tavsiye etti. Yapılan radyasyon ölçümlerini de Haberal Kıbrıslı’yla paylaşan “Kâmiloğlu endişeye yer yok” dedi.

“Cobalt 60 bizi aşar”

Kâmiloğlu, aynı binanın altında bulunan ve yüksek oranda radyoaktif madde ihtiva eden Cobalt 60 cihazıyla ilgili olarak da “Bu konu bizi aşar, bu bakanlığı ilgilendiren bir sorundur” dedi.

Cihaz çürüyor, tehlike artıyor

Bu konuda yapılan bir başka iddia da, Cobalt 60 cihazının kaynak ve değişimini gerçekleştiren Sante İnteraktif Şirketi’nin bu cihazın nakliyesi için iki yıl önce 67 bin Euro’luk bir proforma fatura gönderdiği, ancak Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda hiçbir girişim yapmadığı oldu. Cihazın çürüme halinde olduğuna, sadece hastaneyi değil, bölgesini de tehdit eden tehlikenin gün geçtikçe büyüdüğüne, radyoaktif sızıntı tehlikesine karşı bu cihazın başlığı ile beraber acilen yurt dışına çıkarılması gerektiğine işaret eden uzmanlar, Sağlık Bakanlığı’nı göreve çağırdı. Uzmanlar böyle bir nakil işinin ancak uluslar arası radyoaktif madde nakliye sertifikası bulunan ve Ankara Atom Enerji Kurumu tarafından yetkilendirilen bir firma tarafından yapılabileceğine de dikkat çektiler.