Suna Erden

Afik Grup çalışanları, İskele Kaymakamlığı’nın izni ile sivrisinekleri kurutmak için dereyi doldurduklarını öne sürerken, İskele Kaymakamlığı, derenin doldurulmasına yönelik bir izni söz konusu olmadığını açıkladı. Star Kıbrıs’a açıklama yapan İskele Kaymakamı Kemal Yıldız, basında haberlerin yer alması üzerine inceleme yaptığını, Afik Gruba kaymakamlık tarafından sadece istinat duvarı için izin verildiğini söyledi. Yıldız, kaymakamlığın derenin doldurulmasına yönelik bir izni olmadığını, ayrıca böyle bir izin verme yetkisinin bulunmadığını ifade etti. Yıldız, “Basında haberlerin çıkması üzerine ciddi bir tahribat var mı diye baktım. Ancak dere yatağının şeklini şemalını değiştirecek kadar bir operasyon yapıldığını düşünmüyorum” dedi. Kaymakam Yıldız, dere yatağının şeklini şemalını değiştirecek kadar bir operasyon yapıldığını düşünmediğini dile getirse de Yılanlı Dere’nin 2012 ve 2013 yıllarına ait fotoğrafları tahribatı açıkça gözler önüne seriyor. Fotoğraflarda tahribat açıkça görülürken Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren’in dere ile ilgili atacağı adımlar merak konusu oldu. 

KAYMAKAMLIK, “CİDDİ BİR OPERASYON YOK” 

Kamu Dereleri Koruma Yasası Fasıl 82’de derelere müdahale edilmesi kesin bir şekilde yasaklanırken Afik Grup Şirketi, Yılanlı Dere’nin sahile bakan kısmını doldurarak arazi haline dönüştürdü. Geçtiğimiz hafta konuyu ele alan ve almaya devam edecek olan Star Kıbrıs, dereleri korumakla yükümlü olan Kaymakamlığa ulaştı. İskele Kaymakamı Kemal Yıldız, Star Kıbrıs’ın Yılanlı Dere’nin Afik Grup tarafından doldurulduğuna dair yayımları üzerine ilgili firmanın dosyasını incelediğini belirterek, kaymakamlığın Afik Gruba istinat duvarı izni (Yüksek bir setin kenarına toprağı tutmak üzere örülen duvar ) verdiğini söyledi. Bölgeye giderek incelemelerde bulunduğunu da kaydeden Yıldız, “Basında haberlerin çıkması üzerine ciddi bir tahribat var mı diye baktım. Ancak dere yatağının şeklini şemalını değiştirecek kadar bir operasyon yapıldığını düşünmüyorum. Ayrıca önemli olan suyun denize ulaşıp ulaşmayacağıdır. Suyun akışına da bir engel teşkil edecek bir durum ortada yok” dedi. 

ASLINDA ÖYLE DEĞİL 

Dereye ciddi bir müdahale olmadığını savunan Yıldız, “Derenin denizle birleştiği noktada dalgaların getirdiği kum seti vardı. İlgili firmanın (Afik Grup) yaptığı düzenleme kum setinden daha yüksek değildir. Zaten kum yükseltisi yüzünden yağmur yağdığı zaman mutlaka su birikintisi olacaktı” şeklinde konuştu. 

KİMSE MÜDAHALE EDEMEZ AMA ONLAR ETTİ 

Yıldız, “Su akışı engellensin ya da engellenmesin herhangi bir şahıs veya kurumun dereyi doldurma hakkı var mıdır? Dereler yasalarla koruma altında değil midir” sorusu üzerine ise kaymakamlık tarafından şirkete dereyi doldurma izni verilmediğini, izne bağlı bir müdahale olmadığını söyledi. Yıldız, “Hiçbir şahsın ve ilgili şirketinde dere yatağına müdahil olması söz konusu değildir. Böyle bir müdahale için kaymakamlığın izni yoktur. Haberler üzerine bölgeye gittim ancak firma yetkililerine ulaşamadım. Önümüzdeki hafta konuyu ele alacağız” şeklinde açıklama yaptı. 

KABUL EDİLEMEZİ KABUL ETTİLER 

Afik Grup çalışanlarının dereyi sivrisinekleri kurutmak için doldurduklarına dair açıklamaların hatırlatılması üzerine Kaymakam Yıldız, “Bu bahanenin kabul edilemeyeceğini. Bölgede sivrisinek sorunu yaşayanların ya kaymakamlığa ya da Sağlık Bakanlığı’na müracaat ederek yardım alabileceğini dile getirdi. Yıldız, “Sivrisineklere karşı yasal müdahale nasılsa o uygulanır, Bu yüzden dere doldurulması kabul edilemez” dedi. 

FOTOĞRAFLAR GERÇEĞİ ANLATIYOR 

Kaymakam Yıldız, dere yatağının şeklini şemalını değiştirecek kadar bir operasyon yapıldığını düşünmediğini dile getirse de Yılanlı Dere’nin 2012 ve 2013 yıllarına ait fotoğrafları tahribatı açıkça gözler önüne seriyor. Derenin 2012 yılına ait fotoğraflarında deniz ile birleşen ucunda suyu akışını sekteye uğratacak herhangi bir engel bulunmuyor. Ancak bir yıl sonra Afik Grup şirketinin yaptığı evler çoğalınca ve kumsal açılınca derenin denizle birleşen kısmının kumla doldurulduğu görülüyor. 

DERE, ÖNCE KUMSAL SONRA ARAZİ OLDU 

2013 yılına ait fotoğraflarda derenin denize ulaşmasını engelleyecek kumsal gözler önüne serilirken, önce kum ile kapatılan derenin denize akan kısmı 2016 yılında da en az 70 metre içeriye kadar toprak ve kumla doldurulacak arazi haline getirildi. 

BÖLGE HALKI İSYANLARDA 

Star Kıbrıs, geçtiğimiz hafta bölge halkından aldığı ihbar üzerine İskele Kalecik Kumsalına giderek vatandaşın şikâyetlerine yer vermişti. Derenin sahile bakan kısmının 6 aylık bir süre zarfında kamyonlarla toprak taşınarak kapatıldığını belirten bölge halkı, derenin doğal yapısının bozulduğunu, bu nedenle kış aylarında su baskınlarına maruz kalacaklarını ifade etmişti. Afik Grup Şirketi çalışanları ise dereyi İskele Kaymakamlığı’nın izni ile sivrisinekleri kurutmak için doldurduklarını söylemişti. Bunun üzerine derenin doldurulması için izin verdiği öne sürülen İskele eski Kaymakamı Ahmet Cenk Musaoğulları’na ulaşılmaya çalışmış ancak yurt dışına olmasından dolayı Kaymakam Muavini Mustafa Ürüncüoğlu’nun bilgisine başvurulmuştu. Ürüncüoğlu, Musaoğulları’nın dereye müdahale edilmesi konusunda yazılı bir izin vermediğini açıklamıştı. 

BAKANIN TAVRI MERAK KONUSU 

Star Kıbrıs’ın görüşüne başvurduğu Kaymakam Kemal Yıldız ise dereye ciddi bir müdahalede bulunulmadığını dile getirirken, Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren’in Star Kıbrıs’ın yayımladığı fotoğraflarla büyük bir tahribata uğradığı gözler önüne serilen dere ile ilgili atacağı adımlar merak konusu oldu.