Lefkoşa’da Sayıştaylık toplantı salonunda yer alan eğitim, DPÖ uzmanları tarafından verildi.

Eğitim öncesinde anketörlere hitap eden DPÖ Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu, anketörlere; ülkenin istihdam ve işgücü verilerini ortaya çıkaracak anketin önemini işaret ederek, anketörlerin görevlerini, doğru verilere ulaşmak için hassasiyetle yapacaklarından emin olduğunu vurguladı. 

Muhtaroğlu, DPÖ uzmanlarının anket öncesi, anket süresince ve anket sonrasında kendileriyle çalışacağını belirterek, Hanehalkı İşgücü Anketi’nin son derece önemli olduğunu, anketin ülkede işgücü ve istihdamla ilgili veriler ortaya çıkardığını, özel ve kamunun da bu verilere göre planlar yaptığını anlattı.

Veriler ne kadar sağlıklı ve güncel olursa kamu ve özelin de çalışmalarını o kadar verimli yürütebileceğine dikkat çeken Muhtaroğlu, yılda bir kez düzenlenen anketin de sürekli güncellendiğini, Uluslar arası Çalışma Örgütü ve Avrupa standartlarına göre uygulandığını kaydetti. 

Muhtaroğlu, ülkede işsizlik oranlarının son anketlere göre düşüş gösterdiğini, ancak söylemlere bakıldığında bunun farklı olduğunu, ankete ve verilere yönelik çeşitli eleştiriler yapıldığını belirterek, “anketin bilimselliğinden kimse şüphe etmesin. Çalışmalar güncel, çağdaş ve bilimseldir. Ülkede bu verileri sağlayan başka bir örgüt yoktur, o yüzden ülke bu örgüte güvenmelidir. Veriler sipariş üzerine ortaya çıkmıyor” diye konuştu. 

“Verilen hizmetlerin, emeklerin ve ortaya çıkan verilerin bir kalemde eleştirilerle silinip atılamayacağını, bu anketi DPÖ dışında kimsenin yapmadığını, DPÖ yapmazsa da bu verileri kimin ortaya koyacağını” soran Muhtaroğlu, bu işleri layıkıyla yerine getirdiklerini vurguladı.

Muhtaroğlu, bu yüzden verilerin gerçekliği için anketörlere büyük görev düştüğünü, sağlıklı verilerin ortaya çıkmasının anketörlerin iyi çalışması ve ailelerden doğru bilgileri alabilmek için ikna güçlerini kullanmalarına bağlı olduğunu ifade etti.

Ailelerin de bu çalışmanın bir parçası olduğunu ve doğru bilgilerle doğru verilere ulaşılmasına ailelerin de yardımcı olması gerektiğini belirten Muhtaroğlu, anketörlerden yabancı işgücüne de dikkat etmelerini istedi.

Muhtaroğlu, anketlerde elde edilen bilgilerle ilgili gizlilik ilkesinin de önemine işaret ederek, bu gizlilik ilkesinin yasayla teminat altında olduğunu vurguladı, cezai yaptırımlar bulunduğunu anlattı.