Erdoğan Garip

Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası (HTKS) dün akşam saat 21.00’dan itibaren Ercan Havalimanı iniş ve kalkış trafiklerine hizmet veren “Kule” ve “Yaklaşma” birimlerinde, sabah 07.00’ye kadar süreceğini duyurduğu şok grev başlattı. KKTC’den kalkacak uçakların yanı sıra KKTC’ye iniş için hava sahasına giren uçaklar da grevden olumsuz etkilendi. Bazı uçaklar ise grev kararının açıklanmasının ardından Türkiye’deki alanlardan kaldırılmadı, grevin sonlandırılması beklendi. Kalkış için bekleyen uçaklardaki yolcular indirilerek salona alındı.

Grevden 13 uçak etkilendi

Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası’nın grevinden toplam 13 uçak etkilendi. Grev saatlerinde KKTC’den kalkış için bekleyen 7 uçağın yanı sıra yine grevin devam ettiği saatlerde Türkiye’deki alanlardan kalkan veya kalkma hazırlığı içinde olan toplam 6 uçak grevden olumsuz etkilendi.

Havada döndüler

Grev kararının açıklandığı sırada KKTC hava sahasına giren üç uçak bir süre havada döndü. Uçaklardan biri Antalya havalimanına yönlendirildi. Bakanlar Kurulu’nun grevi yasaklama kararının ardından sendika üyeleri saat 22:40 sıralarında havada olan uçaklara servis verdi. Havadaki üç uçak indirildi. Sendika daha sonra Yasaklama Kararının yayımlandığı Resmi Gazete’nin kendilerine ulaştırılana kadar greve devam etti.

Resmi gazete yayımlandı grev resmen kaldırıldı

Bakanlar Kurulunun erteleme kararının sözlü olarak bildirildiği sendika yönetimi, kararın yasaya uygun olarak, Remi Gazete’de basılmış şekliyle kendilerine iletilmesini istedi. Göreve çağrılan Resmi Gazete çalışanları dün akşam baskıya girerek, saat 23:30 sıralarında grevin 60 gün süreyle ertelenmesine ilişkin kararı içeren gazeteyi yayımladı. Gazetenin sendikaya ulaştırılmasının ardından grev saat 23:45 sıralarında resmen kaldırıldı.

Yolcular mağdur oldu

Ercan Hava Limanı’ndan kalkış için bekleyen 7 uçak uzun rötarlar sonucu seferlerini gerçekleştirebildi. Grev nedeniyle özellikle Türkiye bağlantılı olarak üçüncü ülkelere gidecek olan yolcular mağdur oldu. Birçok transit yolcu, bağlantı uçağını kaçırdığı için isyan etti.

Kapısız: Anayasal hakkımızı kullandık

Yaşanan gelişmelerin ardından Havadis’e açıklamalarda bulunan HTKS Başkanı Cem Kapısız, “yasal olarak grevimiz hala devam ediyor. Bakanlar Kurulu’nun aldığı karar Resmi Gazete’de yayımlanıp bize ulaştırılana kadar anayasal haklarımızı kullanmaya devam edeceğiz.” açıklamasında bulundu.

Karar kendilerine ulaşır ulaşmaz grevi kaldıracaklarını belirten Kapısız, “Bazı siyasi çevrelerin iddia ettiğinin aksine, turizm sektörünü sekteye uğratmak gibi bir niyetimiz yok. Biz daha önce defalarca sıkıntılarımızı dile getirmemize rağmen sorunlarımıza çözüm bulunamadı. Buna rağmen biz her türlü sorunumuzu masada çözmekten yanayız” şeklinde konuştu. 

Dürüst: Makul istekleri karşılamaya hazırız

HTKS Başkanı Cem Kapısız’ın yaptığı açıklamaların ardından gazetemizin ulaştığı Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, “Bakanlar Kurulu olarak grevi 60 gün süreyle erteledik. Resmi karar birazdan sendikaya iletilecek.” dedi. Dürüst, bakanlık müsteşarı ve Sivil Havacılık Dairesi aracılığıyla uzun bir süredir düzenli bir biçimde HTKS ile görüştüklerini, sendikanın isteklerinin makul olması durumunda çözüm getirmeye hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

Grevin başladığı bildiri ile duyuruldu

Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası, grevin başladığını basın bildirisi ile duyurdu.  Yönetim Kurulu adına Sendika Başkanı Cem Kapısız imzasıyla yayınlanan bildiride grev gerekçeleri ortaya kondu.

Bildiri şöyle

“UBP-DP Hükümeti defalarca ikaz etmemize rağmen sendikamızın işbirliği için yaptığı hiçbir çağrıyı dikkate almamış ve Sivil Havacılık Dairesi’ndeki sorunları görmezden gelmiştir. Türkiye’de eğitimde olan arkadaşlarımız ısrarla mağdur edilmiştir. Yıllardır beklediğimiz yasa değişiklikleri yapılmamaktadır. Üst derecelerde görev verilmesine rağmen bu kadrolara terfiler inatla açılmamaktadır. Smart binasındaki sağlıksız koşullar devam etmektedir. Havacılık tazminatları için hiçbir girişim başlatılmamıştır. Çalışanlara karşı bu kadar duyarsızca davranan bir Hükümete ancak grev ve eylemlerle cevap verilebilir.
Önce vaatlerde bulunup daha sonra çözüm arama çabasına dahi girmeyen Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst ve UBP-DP Hükümetine söz söylemek ile yapmak arasında dağlar kadar fark olduğunu ve bu nedenle grevin tüm sorumluluğunun kendilerinde ait olduğunu hatırlatırız.
Toplu iş Sözleşmesi Grev ve Referandum Yasası madde 16/1 uyarınca Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası 19 Ağustos 2016 saat 21.00’dan itibaren Ercan Havalimanı iniş ve kalkış trafiklerine hizmet veren “Kule” ve “Yaklaşma” birimlerinde, sabah 07.00’ye kadar (10 saat) grevdedir. Grev esnasında üyelerimize baskı, tehdit veya grevi yasa dışı olarak engellemek için herhangi bir girişim yapılması halinde K.K.T.C. Hava Sahasının tamamını kapatacağımızı ve grevi 24 saate çekeceğimizi bildiririz”