Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, seyrüsefer affına ilişkin yasa gücünde kararname kararını durdurmadıklarını belirterek, “Ara emri, kararımızı durdurmayacak” dedi.

Dürüst, Seyrüsefer affı ile ilgili olarak Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) Anayasa Mahkemesine yaptığı talep üzerine alınan ara emir kararı ile Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri NikosAnastasiadis’in “Güzelyurt’un iadesiyle” ile ilgili olarak yaptığı açıklamaları değerlendiren bir yazılı açıklama yaptı.

Dürüst, 1 Eylül tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan “Seyrüsefer affına ilişkin yasa gücünde kararname” ile ilgili olarak CTP’nin Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak yürütmeyi durdurduğunu belirterek, “Biz kararımızı durdurmuş değiliz” dedi.

Bakan Dürüst, kararname için şunları söyledi:

“Vatandaşlarımız ödeyemedikleri seyrüsefer borçlarından dolayı vergi borcu oluşmaktadır. Bu nedenle de kredi ihtiyacı olan vatandaşlarımız, vergi borçlarından dolayı kredi alamamaktadırlar. Aynı zamanda ödenmeyen seyrüsefer harçları, toplanamayan vergiler olarak da karşımıza çıkmaktadır. Hem vatandaşımıza kolaylık sağlamak hem de toplanamayan vergilerin toplanabilmesini kolaylaştırmak için böylesi bir karar ürettik.

Hem devlet kasasına bir miktar gelir elde etmek hem de kayıt dışı araçların kayıt altına alınmasını da kolaylaştıracak sistemin, vatandaşlarımız açısından çok faydalı bir karardı.”

Önceki hükümetlerin de buna benzer uygulamalarının var olduğunu belirten Dürüst, “vatandaşın faydasına olacak kararların hiçbir zaman önünde olmadıklarını, tam aksine destek olduklarını” vurguladı.

“CTP’nin karara ilişkin Anayasa Mahkemesi’nce aldıkları ara emir, şu an yürütmeyi durdurmuş olabilir ancak biz kararımızı durdurmuş değiliz” diyen Dürüst, “Maliye Bakanlığı ile yapacağımız çalışmalar sonucunda 1-2 hafta içerisinde Bakanlar Kurulu tarafından yasalaşmak üzere KKTC Meclisi’ne sunularak, yasallaştırılacaktır” dedi.

Dürüst, yaklaşık 1 ay içerisinde Meclis’ten de geçerek yasallaştırılacak olan uygulamanın, seyrüsefer affından yararlanamayan vatandaşların faydalanabilmelerine olanak tanınacağını belirtti.

“ANASTASİADİS’İ GÜZELYURT’A DAVET EDİYORUM”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Kıbrıs Rum Lider NikosAnastasiadis’in Güzelyurt ile ilgili olarak yaptığı “Çözümden sonra Omorfo’nun Kıbrıs Rum İdaresine verilmesi şart” açıklamalarına da değindi.

“Çözüm arayışında olan bir liderin, böylesi açıklamalardan kaçınması gerekirdi” diyen Dürüst, “Bir taraftan çözüm için görüşmeler yapacaksınız, bir taraftan da KKTC sınırları içerisinde olan bir bölgenin geri iadesinin olmazsa olmaz noktasında şart olarak ortaya koyacaksınız. Bu kabul edilir bir şey değildir” diye konuştu.

Bakan Dürüst, “Sayın Anastasiadis’i bir kez daha Güzelyurt’a davet ediyorum. Gelsinler, Güzelyurt’taki yatırımları yerinde incelesinler. Görecekler ki şimdiki Güzelyurt, bıraktıkları Güzelyurt’tan kat be kat daha da gelişmiştir” dedi.

Güzelyurt’un, üniversite yatırımlarının ardından büyük bir yatırım bölgesi haline geldiğini kaydeden bakan Dürüst, “Güzelyurt halkının huzura ve güvene ihtiyacı vardır. Bir kesimin huzurlu diğer kesimin de huzursuz ve mutsuz olabileceği bir anlaşma söz konusu olamaz. Anlaşma her iki kesime de huzur ve mutluluk getirebilmelidir” şeklinde konuştu.

Anastasiadis’in yaptığı açıklamanın “talihsiz” olduğunu belirten Dürüst, “Sayın Anastasiadis’in Güzelyurt’u daha yakından tanıma fırsatı bulursa ne söylemek istediğimi daha net anlayacağını düşünüyorum” dedi.