Gazimağusa Belediyesi, kent genelinde sivrisinekler için çalışmalarına devam ederken hamam böcekleri içinde  jel ilaçlama çalışmalarına başladı.

Hamam böcekleri  için jel ilaçlama çalışmasına ilk olarak Mutluyaka bölgesinden başlayan belediye görevlilerine, bu alanda uzman kişiler yardım ediyor.

Ilaçlama çalışmları için İstanbul’dan özel olarak gelen tecrübeli teknisyenler Merve Yaman ve Sümeyra Yaşar ev sahiplerini bu konuda bilgilendirdikten sonra evin içerisinde bulunan Dolap içleri,  Makine motor aksamları,  Elektrik prizleri,  Elektrikli ev aletleri,banyo ve lavaboların bazı köşelerine jel ilaç uygulanıyor.  Ardından evin çevresinde bulunan logar kapakları içinde ayrı bir ilaçlama yapılıyor.

Ev içerisi için ayrı, dışarıda bulunan logar kapakları için ayrı jel kapsüller kullanılıyor.  Ev içerisinde herkangi bir kokuya neden olmayan jel ilaç uygulanan yerlere de leke bırakmıyor. Belirli bölgelere uygulanan jel ilaç küçük damlalar şeklinde uygulanıyor ve hiç bir şeklide ev halkına zarar vermiyor.

Ev sahipllerinin bu konuda bilgilendirilip izin verildiği takdirde evin içerisi ilaçlanıyor.  Ilaçlama sırasında evde bulunmayan ev sahiplerine bir bildiri bırakılarak, ilaçlama yapılmasını  istedikleri takdirde belediyeyi arayıp tekrardan ekipler ilaçlama yapılması için evlere yönlediriliyor.

JEL İLAÇLAMA

Böcek jeli de denilen bu ilaçlar, bir tüp içerisinde bulunurlar ve bunlar hamam böceklerini yok etmek için kullanılan çok çekici yemlerdir. En çekici gıda maddelerinin olduğu alanlarda bile (pastane, mutfak vb.) tercih edilmek için tasarlanmışlardır.

Böcek jeli özellikle hamam böceği mücadelesinde en etkili silahtır. Jel ilaçlama yalnızca hamam böceği için yapılır ve karınca, akrep, sinek vb. haşereler üzerinde etkili değildir.

JEL İLAÇLAMA VE DOMİNO ETKİSİ

Hamam böceği jeli tipindeki bu ilaçlar, diğer böcek ilaçlarının aksine, temas yoluyla haşereleri öldürmezler. Çok çekici bir yem olduklarından amaç, haşerenin yemesini sağlamaktır. Yemi yiyen hamam böceği hemen ölmez, bir müddet yaşantısına devam eder ve genellikle yuvasında ölür. Hamam böcekleri birbirlerinin ölülerini, kusmuklarını ve dışkılarını yerler. Hamam böceği jelinden etkilenip yuvasında ölen böceği, diğer böcekler hemen yiyecektir. Yiyen böcekler de bir müddet sonra farklı yerlerde ölecektir. Onları diğer böcekler yedikçe döngü devam edecek ve eğer uygulama doğru yapıldıysa, tıpkı bir salgın hastalığın yayılması gibi hamam böceği mevcudiyeti en ücra köşedeki yuvanın kurumasıyla birlikte son bulacaktır.(MHA)

dsc_0003-001.jpg

dsc_0005-001.jpg

dsc_0010-001.jpg

dsc_0027-001.jpg