Milliyetçi bir öğretmen olan Güzin Niyazi Jeral, milli bir günde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda vefat etti…

1928 Lefkoşa’da doğan Güzin Niyazi Jeral (Miss Güzin/Madam Güzin) , 1954 yılında İngilizce öğretmenliğine başladığı ve 36 yıl binlerce öğrenci yetiştirdiği Namık Kemal Lisesi'nden alkışlarla  uğurlandı. Geçtiğimiz gün vefat eden Güzin Niyazi Jeral hocanım için, NKL’de ve Lala Mustafa Paşa Camii’nde iki ayrı tören
düzenlendi.

Birçok tanınmış kişi öğrencisi idi…

NKL’de ki törene, NKL’nin ilk öğrencilerinden ve ilk mezunlarından olan Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu, Erol Erozan ve Dinçer Raif ile okuttuğu öğrencilerinden Meral Eroğlu, Dr. Erdal Özcenk, Turgay Avcı  ve diğer öğrencileri ile okul öğretmenleri, okul çalışanları ve Mağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu ile Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter  katıldı.

“Yetiştirdiği  öğrenciler örnektir”

NKL öğrencilerinden Tufan Afyon ve Eda Zorlu tarafından sunulan tören, Güzin Niyazi Jeral hocanım için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı ve NKL Müdiresi İlkur Şemi, Güzin Niyazi Jeral Hocanımın özgeçmişini okudu.

NKL Müdiresi İlkur Şemi, yaptığı konuşmada “birlikte çalışma imkânına nail olamadım ama kıdemli öğretmen meslektaşlarımdan ve mezun ettiği öğrencilerinden dolayı kendini
çok iyi tanıdım. Güzin Niyazi Jeral çok iyi bir insan ve çok iyi bir
öğretmendi. Yetiştirdiği  öğrenciler buna örnektir” dedi.

“Bir aile gibiydik”

NKL’nin ilk öğrencilerinden ve ilk mezunlarından olan ve yıllarca birlikte  çalışan emekli beden eğitimi öğretmenlerinden Dinçer Raif törende yaptığı konuşmada, Güzin Niyazi Jeral hocanım ile ilgili hem öğrencilik hem de öğretmenlik anılarını dile getirdi. Dinçer Raif “Yaşça büyük değildi bizden. Bir aile gibiydik, öğrencileri ile beraber eğlenirdi, gezerdi, sinemaya giderdi” dedi.

Törende, NKL öğrencisi Yüksel Batakcı’nın okuduğu “Öğretmen” isimli şiirin ardından, 1967-1970 yıllarında okuttuğu ve sonradan NKL Yurtlar Amiri olarak Güzin Niyazi Jeral hocanımla aynı okulda görev yapan, gazeteci İsmet Ezel yaptığı konuşmada, okul arkadaşı Boysan Boyra ile 1970 yılında hocanımın evinde yaşanan bir musluk değiştirme olayını anlattı.

“NKL yaşayacak ve onun adı unutulmayacaktır”

Cenaze töreninde, son konuşmayı NKL’nin ilk öğrencilerinden ve ilk mezunlarından olan Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu yaptı.

Eroğlu, konuşmasında, şunları söyledi: “Zor şartlar ve kısıtlı imkânlarla eğitim veren okulda Güzin Niyazi Jeral hocanım, yine aynı şartlar altında bizleri ve binlerce öğrenciyi yetiştirdi. İngiliz ve Rum zamanında hem öğretmen olmak hem de öğrenci olmak çok zordu. Çok iyi bir eğitimci idi. İngilizceyi en iyi şekilde öğretti, hiç evlenmedi, ömrü bu okulda öğrenci yetiştirmekle geçti. Hem öğretmenimiz hem de bizlere örf – adet, kılık – kıyafet öğreten bir eğitimci idi.

KKTC var oldukça NKL yaşayacak ve onun adı unutulmayacaktır. Doktorluk ve siyasi hayatımda da bana yön verici oldu. Eşimle birlikte onu devamlı ziyaret ettim, elini öptüm. Allah rahmet eylesin, nur içinde yatsın.”

Şiddetli yağmur altında toprağa verildi

Daha sonra, Güzin Niyazi Jeral hocanımın cenazesi, alkışlarla Mağusa Belediyesi cenaze arabasına öğrenciler, öğretmenler ve meslektaşları tarafından taşındı.

Lala Mustafa Paşa Camii’ndeki cenaze namazı, şiddetli yağmur altında, başta Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu olmak üzere, öğrencileri, meslektaşları ve sevenlerinin katılımı ile kılındı.