Bertuğ Topal

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, belediye meclislerinden olumlu karar çıkması halinde Lefkoşa, Gönyeli, Lapta ve Gazimağusa’ya 15 Mayıs’ta su vermeye başlayabileceklerini söylemesinin ardından Lefkoşa Belediyesi Meclis Üyeleri, konunun toplum yararına olması durumunda Lefkoşalıların da bu sudan yararlanması gerektiğini ifade etti.

Cumhuriyetçi Türk Partili LTB Meclis Üyesi Onur Olguner, su ile ilgili Lefkoşa’nın zor günler geçirdiğini Lefkoşalının yararına olacak şekilde bu suyun kente gelmesi gerektiğini belirtti.

Ulusal Birlik Partili Meclis Üyesi Akın Aktunç ise su konusunda partisi ile aynı görüşte olduğunu ve Türkiye’den gelen suya Lefkoşalının ihtiyacı olduğunu belirtti.

YKP’li belediye meclis üyesi Murat Kanatlı ise belediye meclislerinden istenen kararın geleceği ipotek altına alma kararı olduğunu ifade ederek karşı çıktı.

Lefkoşa’da toplantı aybaşı

Lefkoşa Türk Belediyesi’nde Belediye Meclisi toplantıları her ayın ilk 5 günü arasında yapılıyor. LTB Başkanı Mehmet Harmancı’nın Türkiye’den gelen su ile ilgili önergeyi gündeme alması durumunda konu Mayıs başı Belediye Meclisi’nde tartışılacak.

Fiyat net değil

Gerek Lefkoşa, Mağusa, Gönyeli ve Lapta’da gerekse suyun ileriki zamanlarda ulaşacağı bölgelerde Türkiye’den gelecek suyun hangi fiyata satılacağı konuşuluyor. Suyun fahiş fiyata satılması durumunda Türkiye’den gelen suyun kullanımı konusundaki isteğin düşeceği ifade edilirken suyun fiyat belirlemelerini 10 gün içerisinde belirleneceği kaydedildi.

Lefkoşa’da durum belirsiz

Lefkoşa’da Türkiye’den gelen suyun kullanılıp kullanılmayacağı halen daha belirsizliğini koruyor. LTB Başkanı Mehmet Harmancı geçtiğimiz aylarda suyu almayacaklarına yönelik açıklamalarda bulunsa da Belediye Meclisi’nin ne karar vereceği halen daha bilinmiyor.

Aktunç: Bu suya mecburuz

UBP’li Lefkoşa Türk Belediyesi Meclis Üyesi Akın Aktunç, LTB Başkanı Mehmet Harmancı’nın 4 gündür yurt dışında olduğunu bu süre zarfında başkanlığı vekaleten kendisinin yaptığını kaydederek 4 gün içerisinde en büyük sorunun su sorunu olduğunu anladığını belirtti.

Aktunç, tankerlerle su sorununu çözmeye çalıştıklarını ifade ederek su borularının bile artık eskidiğini belirtti.

Aktunç, Türkiye’den gelen suyun anlaşmasına Meclis’te partisinin onay verdiğini kendisinin de bu doğrultuda hareket edeceğini kaydetti. Aktunç, LTB’de her ayın başında meclis toplantısı yapıldığını bu ayki toplantının da Perşembe akşamı yapılmasını beklendiğini ifade ederek “Eğer belediye başkanı su konusunu getirirse oylanacak. Kişisel görüşüm partimin aldığı karar doğrultusundadır. Bütün partimin üst kademesi bunu kabul etti. Ben de parti disiplinine uyarak suyun gelmesine kabul oyu vereceğim. Olması gereken de budur. Bu önergenin belediye meclisinden geçeceğini düşünüyorum. Su önemli bir konudur. Sorunlar büyük bu sorunu kökünden çözmek için de biz mecburuz bu suyu alalım. Aksi bir karar çıkarsa meclisten su konusunda çok zor günler bizi bekleyecek” dedi.

Kanatlı: İpotek altına almaya çalışıyorlar

LTB’nin Yeni Kıbrıs Partili belediye meclis üyesi Murat Kanatlı, bu konudaki belirsizliğin Tarım Bakanının neyin kararını istediği olduğunu belirtti. Çavuşoğlu’nun bunu açıklamadığını kaydeden Kanatlı, niyetin şimdiki su krizini kullanıp ilerde alınması gerekecek esas kararları ipotek altına almak olduğunu ifade etti.

Olguner: Suyun Lefkoşa’ya ulaşması önemli

LTB Belediye Meclisi Üyesi Onur Olguner ise,  Türkiye’den gelen suyun önemli olduğunu kaydederek Lefkoşa’ya ulaşması için gerekli olan işlerin yapılması gerektiğini belirtti.

Belediye Meclisi’nde onaya sunulacak önergenin içeriğini tam anlamıyla bilmediklerini kaydeden Olguner, bunları gördükten sonra daha detaylı bir açıklama yapılabileceğini belirtti.

Olguner, kişisel düşüncesini ise şöyle açıkladı: Türkiye’den gelen su Lefkoşalıya ulaşması benim için önemlidir. Topluma zarar vermeyecek şekilde bu olmalıdır. Gönyeli temiz su kullanıyor ve Lefkoşalı da temiz suyu hak ediyor.”