Eniz ORAKCIOĞLU

Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Geçtiğimiz gün yapılan Belediyeler Birliği seçimlerinden sonra Yeni Bakış’a değerlendirmelerde bulundu.

“Bugüne kadar hep uzlaşma yolu ile seçildi”

Arter, bugüne kadar uzlaşma yolu ile her partiden çoğunluklara göre bir yürütme kurulunun seçildiğini belirterek, “Geçtiğimiz sene de aynı uygulamayla  Ahmet Benli 9 oyla Belediyeler Birliği başkanı olmuştu. Bu seçimde ise 9 kişilik yürütme kurulunun seçilmesinde ya da uzlaşmasından sonra benim adaylığım konuşulacaktı. Bilindiği üzere Birlik Başkanın seçimini seçilmiş Yürütme Kurulu yapar. Tabi guruplar arasında uzlaşma sağlanamadığı için seçime gidildi, CTP kanadı ise seçime liste olarak girdiği ve LTB Başkanı Mehmet Harmancı’yı da aralarına alarak 9 kişi oluşturdular. Seçimden önce 14’e 14’bir sayı görünmekteydi ama arkadaşlar hem fikir olamamaları ve  kaymalardan dolayı yürütme kurulu CTP’den oluştu ve başkan da Sayın Ahmet Benli oldu” şeklinde konuştu.

“Temsiliyette denge olsa iyi olurdu”

Uzlaşı sağlanamamasının biraz da muhatap meselesi olduğunu vurgulayan Arter, “Belediyeler Birliği bünyesi altında Cumhuriyetçi Türk Partisi Ahmet Beyin başını çektiği bir gurup, diğer tarafta Demokrat Parti, Ulusal Birlik Partisi ve Bağımsızlar var.Dolayısıyla temsiliyet anlamında bir denge sağlansa iyi olurdu diye düşünüyorum” dedi.

“Siyasetten uzak bir zemin olsun”

 Seçim günü 2 yıllık tecrübesine dayanarak yaptığı konuşmayı hatırlatan Arter, “Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği adına yakışır bir birliktelik şeklinde, beraberce tüm belediyelerin sorunlarının çözülebileceği siyasetten uzak bir zemin olsun. Bunu da yapacak olan ve yasada da yer alan genel yönetim kurulunun, yani bütün belediye başkanlarının yılda 4 kez toplanmasının aksatılmadan gerçekleşmesi gereklidir. Orada belediye başkanlarının yapacağı önerilerle de yürütme kurulu çalışmalarına yön versin” dedi.

“Yasada sıkıntı var”

Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Benlinin de konuşmasından sonra yapıdan memnun olmadığını ifade ettiğini söyleyen Arter, “Seçim demokratik bir ortamdır ve seçimi kazananlar ve kaybedenler vardır. Ama burada en önemli nokta yasada bir sıkıntı olduğunu düşünmekteyim. Belediyeler Birliği yürütme kurulunda parti temsiliyetlerinin de düşünülerek bir yasa hazırlanması daha iyi olurdu.  Çünkü idare tek partinin eline geçince sıkıntılar inşallah olmaz, ama olabilme olasılığı da vardır” şeklinde konuştu.