Ülkemizde hükümetin son günlerde 17 makam arabasına verdiği 2 milyon Türk Lirası, kamuoyunda tepki ile karşılanırken, bizler spor alanında bu para ile yapılabilecek yatırımları araştırdık.

Futbol sahalarındaki zemin ve altyapı sıkıntısı, atletizme yönelik koşu pisti sıkıntısı, devlete ait kapalı yüzme havuzunun sadece 1 tane olması ve onun da 25 metre 6 kulvarlı olmasının yarattığı antrenman sıkışıklığı, açık yüzme havuzu olmaması, doğal çim futbol sahası yaratılamaması ve mevcutlara da her yıl binlerce TL para ödenmesi gibi sorunlar spor alanında yaşanan gerçekler.

Bu sıkıntılar üzerine 17 yeni makam arabasına verilen 2 milyon TL ile spor alanına yapılabilecek yatırımları araştırdık. Havadis Spor Servisi’nin yaptığı araştırma sonucunda ülkemize geçmişte yapılan yatırımlar için ödenen ücretler ve yeni yapılabilecek yatırımlara ödenmesi gereken paraları kıyasladık.

Devlete ait tek kapalı yüzme havuzu için açılan ihale tutarı 2. 8 milyon TL idi ancak havuz 6 milyon TL’ye yakın bir ücrete mal olmuştu. Benzer şekilde bir kapalı yüzme havuzu şu anda Türkiye’de 2 milyon TL’ye inşa ediliyor.

Atatürk Stadı’nda yapılan IAAF onaylı tartan pistin maliyeti 2005’te 1 milyon 175 bin TL olmuştu.

Son yapılan sentetik çim sahaların maliyetleri ise 800 bin TL ile 1 milyon 200 bin TL arasında değişiyor.

Doğan çim zeminli futbol sahası yaratmak için ortalama maliyet 300 bin TL olarak belirtilirken, açık havuz yapma maliyeti için ise 1 milyon TL ortalama fiyat veriliyor.

Ayrıca ülkemizde son yapılan spor salonu olan Yakın Doğu Üniversitesi’ne ait RA25 Spor Salonu 400 bin Euro’ya mal olmuştu, yani 1 milyon 300 bin TL’ye yakın oluyor maliyeti.

Bu hesaptan yola çıkılacak olunsa 17 makam arabası için devletin ödediği 2 milyon TL spor alanına yatırılsa yaklaşık olarak yapılabilecek yatırımlar şu şekilde olurdu:

-2 yeni sentetik çim saha

-1 kapalı yüzme havuzu

-2 Spor Salonu

-2 tartan pistli saha

-2 açık yüzme havuzu

-6 adet doğal çim futbol sahası

Veya

-1 sentetik çimli futbol sahası ile 1 açık yüzme havuzu

-1 tartan pistli futbol sahası ile 2 doğal çimli futbol sahası

-1 açık yüzme havuzu ile 3 doğal çim futbol sahası

-1 spor salonu ile 2 doğal çimli futbol sahası