Hakan YILDIRIM

Başkent Lefkoşa’ya bağlı Taşkent Köyünde yaşları 10-14 arasında değişen bir grup öğrenci yaz tatilinde çalışarak hem cep harçlıklarını çıkarıyor hem de küçük yaşta ticareti öğreniyor.

Karnelerini aldıktan sonra yaz tatilinde çalışmak isteyen 7 öğrenci hep birlikte köydeki kahvehanenin işletmesine talip oldu.

Diyalog muhabirinin Taşkent’te ziyaret ettiği genç girişimciler, kendilerine bu imkanı sağlayan köyün kahvehanesinin sahibi Ömer Özyıldırım’a teşekkür etti. 

Para kazanmanın ne olduğunu minik yaşta öğrenmeye çalışan çocuklar, her gün sabah 07.30’da kahvehaneyi açtıklarını, temizliklerini yaptıklarını, gelen müşterilere servis verdiklerini, akşam saat 19.00’da da işyerini kapattıklarını söyledi.

Kahvehanede kendi aralarında iş bölümü yaptıklarını söyleyen çocuklar, çaydan kahveye, neskafeden soğuk içeceklere kadar menülerinde her şey olduğunu anlatarak, fiyatlarının da uygun olduğunu söylüyor.


Ömer Özyıldırım’dan örnek destek…

Kahvenin asıl sahibi Ömer Özyıldırım da işletmeyi miniklere devretmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Öyıldırım, “Kahveyi çocuklara devrettim, iyi işletiyorlar. Sabah erken açıyorlar. Tatillerini burada geçiriyorlar. Sermayelerini ben koydum. Eksildiklerinde yine tamamlarım” ifadesini kullandı.


Çocuklar ne dedi?


Öymen Özyıldırım: 11 yaşındayım. Yaz tatilini değerlendirmek için kahvecilik yapıyorum. Bir iki gün önce temizleyip açtık dükkanı. Benim görevim garsonluk. İşlerimiz şimdilik iyi. Kahveyi 1,5 TL’den satıyoruz. 


Ömer Yaman: Kahvehanede benim görevim paraları almak. Ben kasaya bakıyorum. İşimiz zor değil. Yaz tatilini para kazanarak değerlendiriyoruz. Günlük 20-25 TL kazanıyoruz. 


Ceykan Kolbaşı: Ben 10 yaşındayım. Ekibin en ufağı benim. İlk iş deneyimim. Buradaki görevim sipariş almak. Kazandığımız parayı kasamıza koyuyoruz, okullar açıldığında bir kısmını bağışlayacağız, bir kısmını da harcayacağız. Çalışmak çok güzel.


Türkay Gökhan: 14 yaşındayım. Ben garsonum. Kahvehaneyi 4 gündür çalıştırıyoruz. İşimiz kolay. Sabah arkadaşlarımız 8 gibi açıyor, diğer çalışanlar 10 gibi geliyor. Akşam 7’ye kadar çalışıyoruz. Kazandığım parayı okulda harcayacağım. Fiyatlarımız oldukça uygun.


Altan Yaman: 12 yaşındayım. Sipariş alıyorum. İşimiz kolay. Kazandığım parayı harcayacağım. Parayı topluyoruz, ay başı paylaşacağız. Müşterilerimiz buraya gelsin.


Almıla Koçak: Benim görevim kahve yapmak. Kahve yapmayı annemden öğrendim. Fiyatlarımız uygun, yeni açtık, ondan uygun. Kazandığım parayı harcayacağım. İş hayatı kolay. 10 gibi geliyorum buraya. Her şey çok güzel.


Doğa Hacıoğulları: Ben 12 yaşındayım. Para kazanmak güzel bir duygu. Ben geç gelen tayftayım. Kazandığım para ile alışveriş yapacağım. Kıyafet ve takı alacağım.