ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARI MAHRUM

Mesai saatleri yasa ile düzenlenmiş, sosyal yatırımları devlet güvencesi altında olan kamuda; toplu iş sözleşmesi hakkı, özlük hakları, kıdem tazminatı hakkı, 13 maaş, hayat pahalılığı, ek mesai ödeneği, yıllık ödenek, tatil ödenekleri, özel tahsisat ve vardiya tahsisatı ödeneği gibi haklar sağlanırken; özel sektör çalışanlarının tüm bu haklardan mahrum olduğu görülüyor.

“KAMU ÇALIŞANLARI İNSANCA YAŞIYOR”

Kamudaki çalışma yaşamının avantajlarını anlatan Kamu İşçileri Sendikası Başkanı Sami Dilek, kamu çalışanlarının iyi şartlarda, insanca yaşamaları için gerekli hakların sağlandığına işaret etti ve özel sektör çalışanları ile kamu işçilerinin çalışma şartları ve gelir dağılımı arasında büyük fark olduğuna dikkati çekti.

Rana SARRO

Ülkede, kamuda kadrolu ya da kadrosuz çalışan vatandaşlar ile özel sektörde çalışan vatandaşların, çalışma şartları ile maaşları arasında ciddi bir adaletsizlik olduğu görülüyor.

İş ve gelecek garantisinin olduğu, maaş ve türlü hakların sağlandığı, sendikaların örgütlü bulundukları devlet kurumlarında çalışan üyelerinin her türlü haklarını savundukları bilinirken, özel sektörde genellikle örgütlenme ve sendikalaşma olmaması, maaş ve iş garantisinin bulunmaması, gelecek belirsizliği ile çalışma şartlarının zorluğu dikkat çekiyor.

Toplu iş sözleşmesi ile çalışma koşullarının düzenlendiği, maaşlara her 6 ayda bir hayat pahalılığı oranının uygulandığı, sosyal yatırımların devlet güvencesi altında olduğu kamu sektöründe, 13’ünü maaş, hayat pahalılığı, kıdem tazminatı, özlük haklar, vardiya tahsisatı, özel tahsisat, tatil ve yıllık ödenekler ile ek mesai ödeneği’ gibi haklar uygulanırken; özel sektör çalışanlarının bunlardan mahrum olduğu görülüyor.

KAMU-İŞ: İNSANCA YAŞAMALARI SAĞLANDI

Kamu işçilerinin çalışma yaşamındaki avantajlarını anlatan Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş) Başkanı Sami Dilek, devlet kurumlarında çalışanların iyi şartlarda, insanca yaşamaları için, gerekli hakların sağlandığına işaret etti ve özel sektör çalışanları ile kamu işçilerinin çalışma şartları ve gelir dağılımı arasında ciddi bir fark olduğunu vurguladı. Kamu-İş Başkanı Sami Dilek, şöyle konuştu:

“KAMU İŞÇİLERİ BİRÇOK HAKLARA SAHİP”

“Devlette çalışanların, Toplu İş Sözleşmesi hakkı vardır. Kamu sektöründe, Toplu İş Sözleşmesi ile çalışma koşulları ayarlanmıştır. Her çalışanın statüsü belirlenmiştir. Yaptığı işlerin niteliğine göre, belli özlük hakları vardır. Hayat pahalılığı oranı da, her 6 ayda bir uygulanır. Ayrıca mesai saatleri de çalışma mevzuatına göre düzenlenir. Tabi bazı çalışanlarımız, vardiya usulü çalıştığı için Toplu İş Sözleşmesi’ndeki vardiya şekli uygulanır. Yasa gereği memurlar gibi 13’ünü maaş alma hakları vardır. Bayram ödenekleri vardır. Riskli ortamlarda çalışan insanlara da özel tahsisat veriliyor. Kirli ortamlarda çalışanlara, kirlilik tahsisatı ve ayakkabı, elbise verilir. Gece vardiya olarak görev yapan işçilere de yüzde 15 vardiya tahsisatı ödenir.”

“DEVLET GÜVENCESİ ALTINDA”

“Kıdem tazminatları hakları, ihtiyat sandığı hakları var. Sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımları devlet güvencesi altındadır. Bulunduğu hizmet sınıfı içerisinde yükselerek belli noktalara gelebiliyorlar. Terfi aldıklarından ötürü baremleri yükseliyor ve emekliliklerinde de, Sosyal Sigorta Yasası kapsamında, iyi bir maaşla sosyal sigorta emeklisi oluyorlar. Bunun gibi sayabileceğim daha çok hak vardır.”

“ÖZEL VE KAMU ARASINDA BÜYÜK FARK”

“Özel sektör çalışanları ile kamu işçileri arasında, tabi ki çok fark var. Asgari ücrete çalıştırılan özel sektör işçilerinin, çalışma saatlerinin fazla oluşunun yanı sıra, kamu çalışanlarının kazandığı birçok haklardan mahrum kalmaları büyük bir farktır. Bu da özel sektör çalışanlarının, örgütlenememelerinden ve Toplu İş Sözleşmesi yapamamalarından kaynaklanıyor. Özel sektörü kapsayan da İş Yasası’dır. Kamuda çalışanların da kısmen ek mesai hakkı var. Özelde işverenin inisiyatifinde ek mesai uygulamasının kısmen yapıldığını biliyoruz. Tüm bu nedenlerden ötürü, özel sektörde örgütlenmek gerekiyor. Örgütlenince Toplu İş Sözleşmesi yapma hakkı da doğar. Dolayısıyla mesai düzenlemeleri, özlük hakları, Toplu İş Sözleşmesi ile kendilerine sağlanabilir.”

“SOSYAL MENFAATLER VE İMKÂNLAR YARATILIYOR”

“Çalışanlar sendikalarda örgütlendiği zaman, toplu iş sözleşmesi dışında üyesine çağdaş sendikacılık dışında sosyal menfaatler ve imkanlar da yaratıyor. Bunlar da sendikanın üyesine tanıdığı özel menfaatlerdir. Bu olaylar örgütlenmenin getirdiği olaylardır.”

“KAMU ÇALIŞANLARI ÇOK İYİ BİR SEVİYEDE”

“3 Bin 500 üyesi bulunan Kamu-İş, işçilerimizin iyi şartlarda, insanca yaşamalarını sağlayacak şartlarda çalıştırılmaları ve gerekli hakları almalarını sağlamıştır. Daha mutlu, huzurlu, güzel imkânlar yaratmıştır. Sendikamız bunun gururunu yaşıyor. Tabi bunlar hep mücadele ile olmuştur. Şuanda Kamu-İş sendikasında örgütlü olan çalışanların, kamuda çalışırken en iyi şekilde nemalandıklarını ve çok iyi bir seviyede olduklarını söyleyebiliriz.”

“KAMU ÇALIŞANLARINA KREDİ İMKÂNLARI”

“Kamu-İş olarak, özel hastanelerde indirimli bakınma imkânları sağlanması için ortamlar yaratmaya çalışıyoruz. Çalışanlara uygun krediler verilmesi için açtığımız banka sayesinde kamu çalışanlarının hayatını kolaylaştırıyoruz. Kamuda örgütlü bulunan birçok sendikanın kooperatifleri gibi sendikamızın da, ‘Kamu-İş Kalkınma Kooperatifi’, üyelere çok düşük faizli imkânlar ve krediler yaratıyor. Üyelerimize sıkıntılı günlerinde kredi imkânı yaratıyoruz. Çalışanlara kendi kurdukları bankalarında kar payları da yaratılıyor.”