İrşad Serdengeçti 

Fikri Orakçıoğlu’nun kız kardeşi Hayriye Orakçıoğlu Öcal: “Soruşturma Müdürü, geçen hafta bizi aradı, ‘dosyanızı gelin alın, soruşturmanız bitti’ dedi. Eşim çıkıp gitti, dosyayı vermeyeceklerini,  polisi arayacaklarına yanlışlıkla bizi aradıklarını söylediler ve bize dosyayı vermediler. Biz de sonucu öğrenmek için Sağlık Bakanlığı’na gittik, bize dosyayı kilitlediklerini ve kimsenin bilgisinde olmadığını söylediler.  Sonuçlar nerede? Neden saklanıyor? Kimler korunuyor?” diye sormuştu.

Lefkoşa’da Başkent Hastanesi’nde 18 Eylül 2015 tarihinde ameliyat olan ve ameliyattan hemen sonra hayatını kaybeden Fikri Orakçıoğlu’na ailesinin talebi üzerine mahkeme kararıyla mezarından çıkarılarak otopsisi yapılmıştı.

Merhum Fikri Orakçıoğlu’ndan alınan doku örnekleri, polis aracılığıyla İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilmişti. Aile ve dostları Orakçıoğlu’nun ölümünde doktor ile anestezi uzmanının hatası olduğunu iddia etmiş, Sağlık Bakanlığı da soruşturma başlatmıştı.

Erken emeklilik talebinde bulunup, yıllarca Cerrahi Servisi Klinik Şefi olarak görev yaptığı Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nden istifa eden Dr. Turgut Küçük, iddialara göre istifa nedeni ise Fikri Orakçıoğlu’nun ölümünden kaynaklanıyordu. Lefkoşa’da Özel Başkent Hastanesi’nde 18 Eylül Cuma günü sivilce operasyonu için ameliyat edilen ve ameliyat sonrası hayatını kaybeden Fikri Orakcıoğlu’nu ailesi,  bu ölümünden Dr. Turgut Küçük, Başkent Hastanesi, Ahmet Tandoğdu ve Anestezi Uzmanı Süleyman Köroğlu’nu sorumlu tutmuştu.

Konuyla ilgili Halkın SESİ'ne açıklamalarda bulunan merhum Fikri Orakçıoğlu’nun kızı ve kız kardeşleri içlerindeki isyanı dile getirmişlerdi.

Sağlık Bakanlığının soruşturabileceği bir şey kalmadı

Sağlık Bakanı İzbul,  “Polisin yanı sıra biz de Sağlık Bakanlığı olarak disiplin soruşturmamızı başlattık, fakat konuyla ilgili 2 doktorun biri Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından görevinden uzaklaştırılma cezası aldı. Diğer doktor ise olayın hemen ertesinde emekliliğini istedi. Yani bu durumda Sağlık Bakanlığının soruşturabileceği bir şey kalmadı” diye konuşmuştu.

Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim ölümünde şüphe iddiası bulunan Fikri Orakcıoğlu vakıasıyla ilgili Sağlık Bakanlığı Salih İzbul’un açıklamalarının doğru olmadığını söyledi. Besim, “Sağlık Bakanı tüm ülkenin bakanıdır. Özel hastanede olan vakıalardan ve özelde çalışan hekimlerden de Sağlık Bakanlığı ve Bakan sorumludur” şeklinde konuşmuştu.

Sağlık Bakanı tüm ülkenin bakanıdır ve sorumludur
Orakcıoğlu’nun ölümüyle ilgili soruşturmayı Tabipler Birliğinin tamamladığının altını çizen Besim, “Bundan sonraki aşamada ise konu ileri boyuttaki Onur Kurulu’na gidecektir. Ama ceza davası açılmışsa Tabipler Birliği yasasına göre biz bu davanın sonuçlanmasını beklemek durumundayız” demişti.

İzbul’un’ Sağlık Bakanlığı olarak denetimleri düzenli yapıyoruz’ şeklindeki açıklamalarına karşılık Besim, “Bakan denetimleri yapıyoruz diyor” ama denetim kurulunda Tabipler Birliği de var ve Tabipler Birliği bu denetimlere çağrılmıyorsa eğer, o zaman denetimlerin yapıldığından da şüpheliyim” şeklinde cevap vermişti.

 Olayda adı geçen doktorların suçluluğunu veya suçsuzluğunu belirleyecek Tabipler Birliği olduğunu ifade ederek toplu Tabipler Birliği’ne atan İzbul, “Bu soruşturmayı yapacak olan Sağlık Bakanlığı değil, Tabipler Birliğidir. Sağlık Bakanlığının görevi idari soruşturma yapmaktır ki, bizim başlattığımız idari soruşturmanın da muhatabı olmadığı için bir sonucu elde edemedik” şeklinde konuşmuştu.

Peşpeşe yapılan bu açıklamalarla bunalan Fikri Orakçıoğlu nun yakınları sosyal medyada örgütlenerek Sağlık Bakanlığı önünde eyleme hazırlanıyorlar.

Sosyal medya aracılığı ile perşembe günü yapacakları eyleme büyük destek toplamayı başaran Fikri Orakçıoğlu nun yakınları bu konu aydınlana kadar susmayacaklarını ifade ediyorlar.

Sosyal Medyada yaptıkları çağrıda;

14 OCAK PERSEMBE saat:14:00'de KKTC SAGLIK BAKANLIGI önünde BASKA FIKROLAR ÖLMESİN!!!diyeceğiz...

Fikri Orakçıoğlu nun ölüm sebebi nedir?

Ameliyatı yapan doktorlarına neden hala ceza verilmiyor?

Halktan gizlenen nedir?

Soruşturma sonuçları ne oldu?

Halka neden açıklanmıyor?

Hergün ihmalden dolayı yeni bir ölüm....

BANA BİŞEY OLMAZ DEMEYİN...

Haydi birlikte sağlığımız için el ele..

gibi slogonlarla, toplumsal destek için harekete geçtiklerini belirtiyorlar.