“Kaplumbağa Bilgilendirme Semineri” Kuzey Kıbrıs Turkcell Merkez ofisinde yapıldı. 2015 yaz dönemi için planlanan aktivitelerden ilki olan seminer yoğun ilgi gördü

“Akdeniz'de yaşam mücadelesi veren ve kıyılarımıza yumurtlayan Caretta Caretta ve Chelonia Mydas kaplumbağaları için toplumsal hassasiyeti çok daha ileriye taşımak istiyoruz”

Kuzey Kıbrıs Turkcell ve Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti’nin bir sonraki faaliyeti 23 Temmuz Salı Saat 17.00’de Gazimağusa Gençlik Akademisi’nde gerçekleşecek “Bilgilendirme Semineri” olacak

Kuzey Kıbrıs Turkcell ile Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti’nin kaplumbağaların korunması ve sürdürülebilir çevre anlayışıyla imzaladıkları işbirliği protokolü çerçevesinde ilk etkinlik yapıldı.
“Kaplumbağa Bilgilendirme Semineri” Kuzey Kıbrıs Turkcell Merkez ofisinde gerçekleşti.
Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti Proje Müdürü Robin Snape yönetimindeki semineri Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca, Kaplumbağa gönüllüleri”, Turkcell yöneticileri, çalışanları ve çocukları ile basın mensupları izledi.

Toplumsal hassasiyet

Kuzey Kıbrıs Turkcell ve Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde 2015 yaz döneminde gerçekleştirilmesi planlanan aktivitelerden ilki olan “Lefkoşa Bilgilendirme Semineri” yapıldı.

Seminerde açılış konuşmasını yapan Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca, projenin hem Kıbrıs adası hem de evrensel değerler açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.

“Kaplumbağalar Korumamız Altında” sözlerini bir kez daha anımsatan Karaatmaca “Akdeniz'de yaşam mücadelesi veren ve kıyılarımıza yumurtlayan Caretta Caretta ve Chelonia Mydas kaplumbağaları için toplumsal hassasiyeti artırmak istiyoruz. Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti ile kaplumbağaların korunması ve çevre alanında uzun yıllardır sürdürdüğümüz işbirliğimizi bu yıl, daha da ileriye taşıyoruz.  Cemiyet ile imzaladığımız işbirliği protokolü kapsamında bu yılki faaliyetlerden ilki olan “Kaplumbağa Bilinçlendirme Semineri''ni gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Eğitim çalışmaları ile başlayan işbirliğinin bu yıl da önemli sonuçlar vermesini beklediklerini anlatan Karaatmaca, “Kaplumbağalarımızın yumurtladıkları sahilleri temizleyecek, hep birlikte kaplumbağa gözlemi yapacak, yeni yavrularımızı sahile bırakacağız. Çevre Bakanlığı ile birlikte yaralı kaplumbağaları iyileştirme için ‘Kaplumbağa Koruma Evi’nin de devreye girmesi ile bu yöndeki çabalarımız ciddi sonuçlar verecektir” şeklinde konuştu.

5 bin kaplumbağa dostu geliyor

Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti Proje Müdürü Robin Snape, yaptığı sunumda ülkemizdeki kaplumbağa türleri ve çalışmalar hakkında bilgi verdi. Snape “Dünyadaki 7 tür deniz kaplumbağasından 2 türü Caretta Caretta ve Chelonia Mydas Akdeniz'de yaşam mücadelesi veriyor” dedi. 

Kuzey Kıbrıs’ın kaplumbağalar için önemini anlatan Snape, denizin ve doğanın korunmasının kaplumbağaların yaşamlarını sürdürmesi için şart olduğunu belirtti. Kıbrıs’taki uluslararası araştırma çalışmaları hakkında da bilgi veren Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti Proje Müdürü Robin Snape, “Kaplumbağaların korunması için yapmamız ve yapmamamız gerekenleri” anlattı. “Kuzey Kıbrıs Turkcell’in de bizlere uzun yıllardır verdiği destek ve sürdürdüğümüz özverili çalışmalar ile kaplumbağa ölüm oranlarını azalttık” şeklinde konuşan Snape, adamız için çok değerli olan bu nüfusun da artışa geçtiğini söyleyerek, kaplumbağaların hangi sahillerde yumurtladıklarını açıkladı.

Adamızın sembolü haline gelen kaplumbağalar sayesinde ülkenin Eko Turizmi’ne ciddi anlamda katkı sağlandığını dile getiren Snape “Her yıl yurt dışından 5000’e yakın kaplumbağa ve doğasever bu güzel hayvanların yaşam döngüsünü izlemek için adamıza geliyor” dedi.

Kaplumbağaları koruma ve araştırma çalışmaları adına yapılan bir diğer aktivitenin de kaplumbağalara takılan GPS gözlem aletlerinin olduğunu anlatan Snape “Bu aletler sayesinde kaplumbağalarımızın nerede olduklarını uydu vasıtası ile gözlemliyoruz. Böylece yumurtlama ve sonrasındaki yolculuklarını takip etme şansımız oluyor” diye konuştu.

Sunumun sonunda kaplumbağa gönüllüsü olmak isteyen isimlerle bir sonraki etkinliğin planlaması yapıldı.

kaplumbaga-bilgilendirme-semineri-(1).jpg

kaplumbaga-bilgilendirme-semineri-(2).jpg

kaplumbaga-bilgilendirme-semineri-(3).jpg

kaplumbaga-bilgilendirme-semineri-(4).jpg

kaplumbaga-bilgilendirme-semineri-(5).jpg

kaplumbaga-bilgilendirme-semineri-(6).jpg

kaplumbaga-bilgilendirme-semineri-(7).jpg

kaplumbaga-bilgilendirme-semineri-(8).jpg