Yunanistan’daki seçim sonuçları her ne kadar Avrupa açısından tartışılıp konuşulsa da, Kıbrıs sorunu müzakereleri açısından da oldukça önemli.

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras döneminde ele alınan ve daha sonra kesilen görüşmelerin, yeni Başbakan Çipras ile ne şekilde ele alınacağı da merak konusu.

ÖNCELİK AB VE EKONOMİ

Yunanistan’da uzun bir aradan sonra sol parti olarak iktidara gelen ve Avrupa ile arasına mesafe koyması beklenen SYRIZA partisinin bu anlamda Türkiye ve KKTC ile ilişkileri de, Kıbrıs Sorunu’nun çözümünde pazarlıkların olacağını gösteriyor. Ayrıca Çipras’ın önceliğinin Avrupa Birliği ve ekonomi üzerine olmasından hareketle, Kıbrıs Sorununun ilk planda olmayacağını da ifade edebiliriz.

SYRIZA’nın seçimi kazanmasının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bir değerlendirmede bulunarak Kıbrıs konusunda, “Çipras'la daha önce verimli bir görüşme yapmıştık” açıklamasında bulundu.

Yunanistan’da gerçekleşen bu seçimi KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Kıbrıs sorunu açısından AjansHaber’e değerlendirdi.

“YUNANİSTAN’IN EN AZ TÜRKİYE KADAR DESTEK VERME ZAMANI GELDİ”

Seçim sonuçlarının ardından Kıbrıs sorunu ile ilgili olarak daha erken olduğunu ve bekleyip görmek gerektiğini ifade eden Nami,  “Yunanistan şu anda Kıbrıs meselesinin uzaktan takip ediyor gibi bir görüntü sergiliyor. Seçim atmosferine girmiş olmalarını da buna bir mazeret olarak kullanmışlardı. Hâlbuki Yunanistan’ın üzerine düşen sorumluklar var. Yunanistan’daki hükümetin kurulmasından sonra bunu daha net bir şekilde göreceğiz. Yunanistan’ın da kapsamlı çözüm sürecine en az Türkiye kadar destek vermesinin zamanı geldi” dedi.

ÇİPRAS’IN ÖNCELİĞİ KIBRIS’LA İLGİLİ KONULAR DEĞİL

‘Çipras’ın önceliğinin Kıbrıs’la ilgili konular olmadığı belli’ diyen Nami,  “Çipras’ın gündeminde Yunanistan’ın o derin ekonomik krizi, Avrupa Birliği içindeki yeri gibi konular olacaktır. Dolayısıyla dediğim gibi biraz daha zaman tanıyıp görmemiz gerekecek” diye konuştu.

Kaynak: AjansHaber