Star Kıbrıs, geçtiğimiz hafta itibari ile İskele Kalecik Kumsalındaki Yılanlı Dere’nin İsrailli Afik Grup Şirketi tarafından sahile bakan kısmının doldurulduğunu kamuoyunun gündemine getirdi. Yayımlarına devam eden Star Kıbrıs, dünkü haberinde derenin 2012, 2013 ve 2016 yıllarına ait fotoğraflarını yayımlayarak tahribatı gözler önüne serdi. Fotoğrafları gören Girne eski Kaymakamı Mehmet Envergil, dereye ciddi bir müdahale olduğunun gözler önüne serildiğini söyledi. Star Kıbrıs’a konuşan Envergil, Kamu Dereleri Koruma Yasası Fasıl 82’ye göre derelere müdahale edilmesinin suç olduğunu, görevde olduğu dönemde bölgesinde gerçekleşen bu tür eylemlere hemen müdahale ettiğini ifade ederek, Yılanlı Dere’de yapılan tahribatın da hemen giderilmesi gerektiğini söhyledi.Öte yandan Star Kıbrıs’ın bir süredir yayımladığı haberler üzerine İçişleri Bakanlığı konuya el attı ve devreye girdi. Bakanlığın bugün itibari ile dere ile ilgili incelemeler yapacağı ve yapılacak ölçüm ve incelemelerin ardından duruma el koyacağı belirtildi. 

FOTOĞRAFLAR HERŞEYİ ANLATTI 

İskele Kalecik’te bulunan Yılanlı Dere’nin sahile bakan kısmı Afik Grup Şirketi tarafından doldurulurken, şirket çalışanları sivrisinekleri kurutmak için İskele Kaymakamlığı’nın izni ile dereyi doldurduklarını öne sürmüştü. Kaymakamlık yetkilileri böyle bir iznin söz konusu olmadığını söylerken, Star Kıbrıs’a konuşan İskele Kaymakamı Kemal Yılmaz, derenin doldurulmasına yönelik firmaya kaymakamlık tarafından bir izin verilmediğini, böyle bir iznin hiçbir mercii tarafından verilemeyeceğini de belirtti. 

MÜDAHALE ORTADA 

Öte yandan Star Kıbrıs’ın dün yayımladığı Yılanlı Dere’nin 2012 ve 2013 yıllarına ait fotoğrafları tahribatı gözler önüne serdi. Fotoğrafları gören Girne eski Kaymakamı Mehmet Envergil, dereye ciddi bir müdahale olduğunun gözler önüne serildiğini söyledi. Star Kıbrıs’a konuşan Envergil, Kamu Dereleri Koruma Yasası Fasıl 82’ye göre derelere müdahale edilmesinin suç olduğunu, görevde olduğu dönemde bölgesinde gerçekleşen bu tür eylemlere hemen müdahale ettiğini ifade ederek, Yılanlı Dere’de yapılan tahribatın da hemen giderilmesi gerektiğini söyledi. Envergil, “Kaymakamlığım döneminde dereyi kapatanlara hemen ihbar verip, savcılık ile görüşüp kapatılan dereleri açtırmıştık. Kış aylarında dere kapatılması olayı meydana geldiği için mahkeme sürecini beklememiş kamu güvenliği için iş araçları ile dereleri açtırmıştık” dedi. 

FOTOĞRAFLARDA BELLİ, KAYMAKAMLIK DEVREYE GİRMELİ 

Yılanlı Dere’nin kapatılmasından dolayı bölge halkının şikâyetçi olduğunun sorulması üzerine Envergil, vatandaşların öncelikle kaymakamlığa şikâyette bulunması, oradan cevap almamaları halinde Kaymakamlığın bağlı olduğu İçişleri Bakanlığı’na müracaat etmeleri, bakanlıktan da sorunlarına çare bulmamaları halinde ise Ombudsman’a başvurabileceklerini ifade etti. Star Kıbrıs’ta Yılanlı Dere’nin fotoğraflarını gördüğünü kaydeden Envergil, derenin kapatılması ileride özellikle kış aylarında felaketlere neden olur. Bu nedenle derelerden sorumlu olan kaymakamlık olaya derhal müdahale etmeli, dereyi açtırmalı ve suçluları adalete ve savcılığa bildirmelidir” dedi. 

BAKANLIK DURUMA EL KOYUYOR 

Öte yandan Star Kıbrıs’ın bir süredir yayımladığı haberler üzerine İçişleri Bakanlığı konuya el attı ve devreye girdi. Bakanlığın bugün itibari ile dere ile ilgili incelemeler yapacağı ve yapılacak ölçüm ve incelemelerin ardından duruma el koyacağı belirtildi.