Nadire Bahadi

Yaşları 13 ile 22 arasında değişen 6 genç, ülke genelinde 18 binayı açarak hırsızlık suçu işledikleri gerekçesi ile dün Gazimağusa Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı. Girne, Lefkoşa, İskele ve Güzelyurt’un yanı sıra Gazimağusa’da da 8 ayrı yeri açtıkları gerekçesi ile Bina açma”, “Kasti hasar”, “Sirkat” ve “Suç işlemeye teşebbüs” suçlamalarıyla dün yargıç karşısına çıkarılan zanlı 16 yaşındaki D.P., 22 yaşındaki G.K., 14 yaşındaki S.D., 15 yaşındaki H.D., 13 yaşındaki M.K.V. ve 15 yaşındaki U.G. tutuksuz yargılamak üzere teminata bağlanarak serbest bırakıldı.

5 bölgede hırsızlık yaptılar

Olayın soruşturmasını yürüten polis memuru Engin Yıldız, zanlı D.P., G.K., S.D., H.D., M.K.V. ve U.G.’nin 2015 yılı Şubat ile Mayıs ayları arasında Gazimağusa, Girne, Lefkoşa, İskele ve Güzelyurt olmak üzere 5 bölgede işlemiş oldukları “Bina açma”, “Kasti hasar”, “Sirkat” ve “Suç işlemeye teşebbüs” suçlarıyla ilgili olarak 17 Mayıs tarihinde Girne’de tespit edilerek tutuklandıklarını kaydetti. Zanlıların aleyhine Gazimağusa’da 8, Girne’de 3, Lefkoşa’da 5, İskele’de 1 ve Güzelyurt’ta 1 olmak üzere toplam 18 dava getirildiğini belirten Yıldız, 13 ile 22 yaşları arasında olan 6 gencin herhangi bir okulda öğrenci olmadığını ve işsiz olduklarını açıkladı. Yıldız, zanlı G.K. ile H.D.’nin ailevi sorunlarından dolayı da evlerinde kalmadıklarını ifade etti.  Zanlılar hakkında yürütülen soruşturmanın tamamlandığını belirten Yıldız, tüm zanlıların uygun bir teminata bağlanmasını talep etti.

Toroslu: Umarım mahkemeye son kez gelirsiniz

Mahkemede 6 gence “Size sahip çıkacak kimse yok mu ki bu suçları işliyorsunuz?” diyen  Gazimağusa Kaza Mahkemesi Yargıcı Ayşen Toroslu, “Umarım mahkemeye son kez gelirsiniz. İşlemiş olduğunuz suçlar uzun süreli hapis cezası gerektiren suçlardır” dedi. Küçük yaştaki zanlılara daha hayatın başında olduklarını söyleyen Toroslu, “Seçtiğiniz yol, yol değil. Evinize döneceksiniz ve aileniz sizi nasıl yönlendirecekse öyle davranacaksınız. Gerekirse çalışıp aile birliğine katkı koymaya çalışacaksınız. Bu seçtiğiniz yolda ailenizden de olursunuz” diyerek nasihatte bulundu.

6 genç Sosyal Hizmetler Dairesi’nin takibinde olacak

Mahkemede söz alan 14 yaşındaki zanlı S.D.’nin annesi, oğlunun davranış bozukluğu olduğu için de tedavi gördüğünü söyledi. Oğlunun 3-4 yıldır bu şekilde davrandığını belirten anne, oyun oynamak için evden çıkan oğlunu çoğu zaman polis yardımı ile bularak eve geri getirebildiğini kaydetti. Polisin soruşturmasını tamamlamasının ardından zanlıları tutuksuz yargılanmak üzere teminata bağlayan Yargıç Ayşen Toroslu, gençlerin kimlik ve pasaportlarına el konulmasına karar vererek yurt dışına çıkışlarını yasakladı. Toroslu ayrıca zanlıların haftada 1 gün en yakın polis karakoluna giderek ülkede bulunduklarına dair imza atmalarına karar verirken Sosyal Hizmet Dairesi’nin gençlerin peşinde olması için emir verdi.