Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Soysal Demokrat Parti (SDP), Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP), Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Akademi Kıbrıs Gelişim Platformu ve Komünist Emek Hareketi ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarla,Türkiye’deki darbe girişimine tepki gösterdi.

CTP, yazılı açıklamasında, demokrasi dışı yöntemlerle iktidarın ele geçirilmesine yönelik herhangi bir girişimi kabul edilebilir bulmasının mümkün olmadığını ifade etti. Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Türkiye’de dün gece yaşanan olaylar sonucunda çok sayıda insanın ölmüş veya yaralanmış olması bizi acı içinde bırakmıştır. Tek teselli, TBMM’de temsil edilen dört siyasal partinin tümünün, Türkiye Cumhuriyeti kamuoyunun ve medyasının ezici çoğunluğunun darbeye karşı durmak konusunda kararlılıkla davranmış olmasıdır. Aynı uyumun bu zor durumdan daha fazla demokrasi ve özgürlükle çıkılması kararlılığı konusunda da gösterileceği umuduyla, iktidarıyla muhalefetiyle tüm Türkiye Cumhuriyeti yetkililerine ve Türkiye halkına geçmiş olsun dileklerimizi iletiriz.”

SDP

SDP yaptığı açıklamada, partinin terör ve bu tür girişimlerin tümüne karşı olduğunu belirterek, demokrasi dışı gelişmelere onay vermemekle birlikte bu  girişimi gerçekleştiren kim olursa olsun kabul etmediğini  duyurdu.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin yanında ve birlikte mücadele verilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, başta Türkiye Cumhurbaşkanı olmak üzere Başbakan ve  TBMM’deki tüm siyasi partiler, Türkiye Cumhuriyeti’ne sahip çıkma, dış güç ve şer odaklarına karşı durmaya davet edildi

KSP

KSP de açıklamasında Türkiye'de şu an yaşanmakta olan olayların Türkiye'nin iç meselesi ile ilgili değil, uluslararası ekonomik krizle bağlantılı bir sorun olduğunu savundu.

Yaşananların buzdağının ucu olduğunu belirten KSP, daha büyük boyutlu felaketlerin sırada olduğunu iddia etti.

KTAMS

KTAMS ise, Türkiye'de yaşanan olaylardan endişe duyduğunu belirterek, şiddete dayalı yaşanan sorunların bir an önce demokrasi ve insan hakları temelinde çözümlenmesi gerektiğini kaydetti.

AKADEMİ KIBRIS GELİŞİM PLATFORMU

Akademi Kıbrıs Gelişim Platformu  da açıklamasında, son yıllarda çok ciddi atılımlar yaptığını belirttiği Türkiye Cumhuriyeti’ne yapılmaya çalışılan darbe girişimini asla kabul etmeyeceklerini duyurdu.

Platform, darbe girişimine karşı Türkiye’nin yanında olduğunu da belirtti.

KOMÜNÜST EMEK HAREKETİ

Komünist Emek Hareketi de yazılı açıklamasında, Türkiye’de yaşananları “Burjuva demokrasisinin son kırıntılarını da ortadan kaldırma darbesi!” sözleriyle  değerlendirerek “sadece Anadolu’daki emekçi, ezilen ve devrimci yoldaşlarımız için değil başta ülkemiz Kıbrıs olmak üzere tüm dünya ezilen halkları ve emekçileri için çok daha zor ve tehlikeli bir sürece girilmiştir”  dedi.

 Açıklamada, “Başkanlık sistemi artık daha meşru bir zeminde hayata konması planlanmakta ve emekçilere, ezilenlere ait ne kırıntılar kaldıysa hepsine sistem tarafından el konması için muazzam bir zemin hazırlanmıştır” ifadelerine de yer verildi.