Ceren ERCİH

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, Erçin Şahmaran’ın sunduğu Gündeme Bakış programının konuğu oldu. Yurttaşlık Yasa tasarısının içeriğinden bahseden Uluçay, ayrım yapmadan somut kriterlere dayalı bir yurttaşlık tasarısı ön gördüklerini dile getirdi. Uluçay, beyaz kimlik uygulamasından, evlilik yolu ile vatandaşlık hakkından burada doğup, büyümüş çocukların vatandaşlık haklarından bahsetti. 

“BU TEMELDEN YOLA ÇIKTIK” 

Mevcut yasanın somut kriterlere dayandırılması gerektiğini öngören Uluçay, yurttaşlık yasa tasarısında da neden düzenlemelere gidilmesi gerektiğini şu sözlerle aktardı; “Hali hazırda mevcut yasada neler olduğunu özetlediğimizde karşımıza çıkan bu uygulamalar ve bu uygulamalardan rahatsızlık hisseden ve bu rahatsızlıkların ne yönde yansıdığını göz önüne sermeye çalıştık. Mevcut yasayı yorumdan olabildiğince kaçındırmamız lazım. Somut kriterlere dayandırmamız lazım dedik ve bu temelden yola çıktık.” 

“ÜLKEMİZE ÇALIŞMA AMAÇLI GELECE KİŞİLERİN YURTTAŞLIK BEKLENTİSİ İÇERİSİNDE OLMALARINA GEREK YOK” 

Beyaz kimlik uygulamasının içeriğinden bahseden Uluçay, 6 yıl boyunca burada çalışma izni ile aralıksız çalışmış kişilerin beyaz kimlik almaya hak kazanacaklarını, beyaz kimliğin şahsa ait olduğunu aileyi kapsamadığını dolayısıyla ailesi için oturma izni yaptırmasının yine de şart olduğunu belirtti. Uluçay; “Hali hazırda ülkemizde bulunan tüm çalışma iznine sahip olan insanları birbirinden hiç ayırmadan ve bu sistematiğe başladıkları zaman onların hayatlarını daha fazla kolaylaştırmak için de beyaz kimlik sahibi yapacağız. Bu süreçte beyaz kimlik kullanıcısı olarak da bir kısım alanda hayatlarını kolaylaştırıcı bir takım unsurlarda bu sistematiği daha kolay geçirebilecekler. Bu yasalar geçtikten sonra ülkemize çalışma amaçlı gelecek bu kişiler şunu bilecek; yurttaşlık beklentisi içerisinde olmalarına gerek yok. Çünkü yurttaşlığa gidemeyecekler” dedi. 

“YASALARDA BİR TAKIM DÜZENLEMELER YAPMAK ZORUNDASINIZ” 

Çalışma izni ile burada çalışan kişilerin bir takım beklentileri olduğunu dolayısıyla bunu da göz önüne almaları gerektiğine dikkat çeken Uluçay bu beklentileri ve yapılabilecekleri şu sözlerle sıraladı; “Çalışma izni ile burada olan insanların bir takım temel beklentileri var. Biz her yıl çalışma iznini yenilemek istemiyoruz, diyorlar. Her yıl sağlık kontrolü yaptırmak, her yıl şu kadar ücreti vermeyi vb. bunlarla ilgili çalışmalar yaptık ve beyaz kimlik sahipleri her yıl çalışma izni almak zorunda kalmayacak. 

Beyaz kimlik uygulayıcısına üniversite de ödediği harçlarla ilgili KKTC öğrenim harcına denk bir harç getirmeyi düşünüyoruz. Bazı hususlar var ki, bunlara açılım getiremiyorsunuz. Örneğin askerlik konusu, belediye seçimleri veya burs konusunda kaynak sıkıntısı var. Beyaz kimlik kullanıcısının bazı konularda hak sahibi olabilmesi için yasalarda bir takım düzenlemeler yapmak zorundasınız.” 

“SİCİL AFFI İLE İLGİLİ DE BİR HAZIRLIK YAPACAĞIZ” 

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, paravan evliliklerin önlenmesi için ise evlilikten doğan yurttaşlık hakkının bir yıldan üç yıla çıkarılacağını belirtti. Aynı zamanda ülkeye katkı sağlayabilecek alanında uzmanlaşmış kişilerin vatandaşlık onayı için kararın meclise havale edileceğini bildiren Uluçay, sicil affı içinde bir hazırlık yapacaklarını şu sözlerle ifade etti; “Sicil Affı ile ilgili de bir hazırlık yapacağız. Hem yurttaşlığa geçme aşamasında olanlar için, hem de beyaz kimlik kullanıcıları için olacak.” 

“YASA TASARISI GEÇTİKTEN SONRA BU İNSANLAR YURTTAŞLIK HAKKI ALABİLECEKLER” 

Teberrüken Uluçay, burada doğmuş, burada büyümüş ve 18 yaşını da burada tamamlamış olan kişilerin de vatandaşlık yasa tasarısı uygulamaya geçtikten sonra yurttaşlık hakkı alabileceklerini şu sözlerle ifade etti; “Burada doğmuş olup 18 yaşını burada tamamlamış olanlar, 18 yaşını doldurduğu için mevcut yasaya göre vatandaşlık alamıyor. Ama biz yaptığımız öneri içerisinde; yasa tasarısı geçtikten sonra bu insanlar yurttaşlık hakkı alabilecekler. “ 

“YATIRIMCI BOYUTUNDA SOMUT KRİTERLER GETİRDİK” 

Yurttaşlık konusunda son olarak işin yatırımcı boyutuna da değinen Uluçay, belli bir yatırım sonrasında yatırımcının da vatandaşlık hakkının doğabileceğini aktardı. Uluçay, sözlerini şöyle tamamladı; “Yatırımcı boyutunda somut kriterler getirdik. Yatırım yapmış bir kişi varsa ve yurttaşlık istiyorsa biz diyoruz ki; 3 milyon Euro’luk bir yatırım söz konusuysa bunun 100 bin Euro’sunu eğitim ve sağlık alanına hibe proje olarak hayata geçirsin o kişi de yurttaşlığını alabilsin. 

Burada o yatırımcının yatırımını denetleyecek olan Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası olacak. Daha az oranda bir yatırım yapmışsa ve her yıl belli bir miktarda vergi ödüyorsa, bu ülkeye bir getirisi varsa bu da yine orada onaylanması kaydı ile yine yurttaşlığa gidilebilecek.”