Başkent Meksiko'daki bir metroya, kadınlara yönelik tacize dikkat çekmek amacıyla penis ve göğüs şekli verilmiş bir koltuk yerleştirildi. Koltuğun yanına ise, 'erkeklere özel' bir mesaj bırakılarak, "Buraya oturmak rahatsız edici ama kadınların günlük yolculuklarında maruz kaldıkları cinsel tacizlerle karşılaştırılamaz bile" denildi.

'#NoEsDeHombres' etiketiyle Birleşmiş Milletler ve Meksiko yetkililerince başlatılan kampanya kapsamında, çıkık penis şeklinde bir çıktıya sahip koltuğun bulunduğu metroda yolcuların tepkileri görüntülendi. Yayınlanan videoda, yolcuların şaşkınlığını gizleyemedikleri, erkek bir yolcunun koltuğa oturduktan sonra durumu fark etmesiyle birlikte, panikle ayağa kalktığı görülüyor.

ERKEKLER KAMPANYAYI 'CİNSİYETÇİ' BULDU

Kampanyanın 700 bin kez izlenen bir videosunun altındaki yorumlarda, bazı Meksikalılar erkeklere haksızlık edildiğini bu yüzden kampanyayı 'cinsiyetçi' bulduklarını dile getirirken, bazıları ise projeyi desteklediklerini kaydetti.

Erkekler ile dayanışma içinde cinsiyet eşitsizliğiyle mücadele eden sivil toplum kuruluşu Gendes'den Rene Lopez Perez, kampanyanın bu sorunu insanların gündemine taşımasından memnun. Ancak Perez, tüm erkeklerin saldırgan olarak görülmemesi gerektiği görüşünde.

HER 10 KADINDAN 9'U CİNSEL ŞİDDETE MARUZ KALIYOR

Meksiko'da yaşayan her 10 kadından 9'u, günlük toplu taşıma seyahatlerinde cinsel şiddete maruz kaldığını söylüyor. Meksikalı yetkililer, tacizlerle mücadele amacıyla kadınlara özel otobüsler ve tren vagonları gibi bir çok uygulama geliştirdi. Bu uygulamalardan, geçen yıl Meksiko Belediye Başkanı'nın duyurduğu ve kadınlara tehlikede hissettiklerinde çalabilecekleri düdükler verilmesi stratejisi, en çok tepki çeken örneklerden biri oldu.