Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün, Noble Energy CEO’su David Stover ile bir araya gelerek, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki 12’nci parseldeki “Afrodit” yatağı kalkınma planının ileriye götürülmesi konusunu ele aldığı belirtildi.

Politis gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Noble Energy CEO’su ve diğer yetkililerle gerçekleştirdiği görüşmeye ve içeriğine geniş yer verdiler.

Haberi “Noble Dün de Anastasiadis’e Elle Tutulur Bir Şey Vermedi” başlığıyla yayımlayan gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, “Afrodit” yatağı kalkınma planının onaylanması sürecinin hızlı bir şekilde ilerlemesi amacıyla Noble Energy CEO’su David Stover’e baskı yapma girişiminde bulunduğunu yazdı.

Anastasiadis’in tek kazandığı şeyin, Stover’den, bir başka “muğlak söz” olduğunu yazan gazete, bu sözün de “Afrodit yatağı konsorsiyumunun ileriki günlerde Enerji Bakanlığı ve Rum Hidrokarbon Şirketi (EİK) ile görüşmelere yeniden başlama konumunda olacağı” şeklinde olduğunu belirtti.

Habere göre Rum Enerji BakanıYorgos Lakkotripis’in de hazır bulunduğu Anastasiadis ile Stover arasındaki görüşmede, Mısır’da Rum doğal gazına alıcı bulunması konusu da ele alındı.

Noble Energy CEO’su Stover, Anastasiadis’e petrol (ve doğal gaz) fiyatlarının son üç yılda hızlı düşmesinden ortaya çıkan elverişsiz ticari sonuçların yanı sıra bunun neticesinde EİK ve “Afrodit” yatağı konsorsiyumunun, Mısır sahilindeki ilgili alıcılardan avantajlı fiyatlar almakta zorlandığını anlattı.

Stover’in ayrıca alıcı bulunması konusunu, “Afrodit” yatağına ilişkin nihai kalkınma planı konusunda Rum Yönetimi ile yürütülen müzakerelerin tamamlamasına bağladığını yazan gazete bunun da, Mısır’daki şirketle herhangi bir anlaşma sağlanmaması durumunda kalkınma planına ilişkin anlaşmanın da sağlanamayacağı imajını verdiğini belirtti.

Stover açıklamaları çerçevesinde ayrıca, ileriki adımlarını inceledikleri proje için esas konunun, alıcı bulmak ve doğal gazı nereye satacakları olduğunu, buna odaklandıklarını ifade etti.

“Afrodit” yatağının kalkınmasına ilişkin çalışmaların tamamlanmasına yönelik zaman takviminin sorulması üzerine Stover, zaman takvimlerinin, var olacak alıcılara ve buna müteakip yapılacak müzakerelere bağlı olduğunu söyledi.

Gazete Stover’in açıklamalarının, Mısır’da faaliyet gösteren şirketler tarafından sunulan fiyatların cazip olmaktan uzak olmasıyla ilişkilendirildiğinde “Afrodit” yatağının değerlendirilmesine ilişkin nihai kararlar için yolun çok daha uzun olduğu sonucunun ortaya çıktığını yazdı.

Bu koşullar altında, 2020 yılına ilişkin beklentinin, oldukça iyimser bir senaryoya benzemeye başladığını yazan gazete, dünkü görüşmeye ilişkin iyimser olarak addedilebilecek tek şeyin Stover’in, British Gas’ın (BG) katılımıyla, kalkınma planına ilişkin Rum tarafıyla yeni tur müzakerelerin kısa zaman içerisinde başlayacağı şeklinde teyitte bulunması olduğunu belirtti.

Gazete bilgilere dayanarak, Noble-BG-Delek heyetinin, müzakerelere başlamak için ay sonunda Ada’ya geleceklerini yazdı.

“BG, EGAS, UNİON FENOSA VE DOLPHİNUS İLE GÖRÜŞMELER”

Alithia gazetesi “BG, EGAS, Union Fenosa ve Dolphinus ile Görüşmeler” başlığıyla verdiği haberinde, Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB” i içerisindeki 12.parsel konsorsiyumunun (Noble yüzde 35, BG yüzde 35 ve Delek/Avner yüzde 30) , “Afrodit” yatağı doğal gazının ihracatına ilişkin ticari anlaşmaları imzalamaya odaklandığını yazdı.

Görüşmelerin ileri düzeyde olduğu dört şirketin BG (İngiltere), EGAS (Mısır), Union Fenosa (İspanya) ve Dolphinus (Mısır) olduğunu yazan gazete “Afrodit” yatağı şirketlerinin, BG’nin söz konusu yatağın yüzde 35’ini satın almasının ardından, kalkınma planına ilişkin yeni yorumlarını, Rum Yönetimi’ne sunmalarının an meselesi olduğunu belirtti. 

Gazete ayrıca Dolphinus şirketinin, İsrail “Leviathan” konsorsiyumu ile ticari anlaşma imzalanması için niyet anlaşmaları imzaladığını da anımsattı.

LAKKOTRİPİS

Fileleftheros gazetesine göre Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile yapılan görüşme çerçevesinde “Afrodit” yatağının kalkınma planı, üretim, Stover’in bölgedeki temasları, Güney Kıbrıs’ın kısa bir süre sonra açıklayacağı 3’üncü tur izin çerçevesindeki perspektifleri ele aldıklarını belirtti. 

“Afrodit” yatağından faydalanılmasına ilişkin olarak Lakkotripis, BG’nin 12’nci parsele girmesinin beklendiğini, Anastasiadis’e, “Afrodit” yatağının kalkınma planının tamamlanmasına yönelik görüşmelerin birkaç gün içerisinde başlayacağı bilgisini de verdiğini söyledi.

Güney Kıbrıs’ın kendi doğal gazına ne zaman sahip olacağına ilişkin zaman takviminin değişip değişmediği şeklindeki soruya karşılık Lakkotripis, bu aşamada herhangi bir değişikliğin bulunmadığını belirtti.